DOMAČA PODGANA

Prednik udomačene podgane je siva podgana (Rattus norvegicus). Udomačevanje se je začelo v Evropi in sicer v 18. in 19. stoletju, ko so posebej izurjeni lovci podgane lovili za potrebe športa, pri katerem so ulovljene podgane namestili v ogrado skupaj s psom in stavili koliko časa bo trajalo, preden jih bo vse pobil. Od tistih za podgane zelo neprijaznih časov do danes pa se je marikaj spremenilo. Spremenil se je tako odnos do teh inteligentnih živali, kot tudi izgled udomačenih podgan. V nekaterih bolj razvitih deželah imajo razvita posebna društva, ki organizirajo razstave gojenih podgan. S selekcijo je človek vzgojil številne variacije, ki se med seboj razlikujejo po velikosti, barvi, kakovosti dlake, obliki in namestitvi ušes, poznane pa so tudi brezdlake in celo brezrepe variacije, ki pa so v nekaterih razvitejših državah prepovedane.

domača podgana

Slika:www.delo.si/ domača podgana

Podgane so zelo inteligentne in družabne živali. Ko se navadijo na novo okolje in novega skrbnika predstavljajo odličnega hišnega ljubljenčka. Ker so zelo družabne se najbolje počutijo v družbi vrstnic. Najbolje se obnesejo istospolni pari ali pa istospolne skupine živali, katere pa je potrebno združiti, ko so živali še mlade.

domača podgana.

Slika:novice.najdi.si/ domača podgana

Podgano je najbolje namestiti v žičnato kletko ali v steklen terarij z mrežastim pokrovom, ki zagotavlja dobro zračenje. Ena odrasla podgana potrebuje vsaj 25 × 50 cm talne površine ob predpostavki, da podgano dnevno spuščamo na prosto. Več časa kot podgana preživi v kletki večjo kletko potrebuje. Kletko namestimo na privzdignjeno mesto v prostor, kjer se vi in vaša družina največ zadržujete. Izberite miren kotiček proč od vlage prepiha, virov toplote in neposrdedne sončne svetlobe. Kletka s podgano naj bo vsaj v obdobju privajanja tudi zaščitena pred ostalimi hišnimi ljubljenci, kot so psi in mačke.

kletka za podgano

Slika:podgane.forumotion.com/ kletka za podgano

Izberite težko in čvrsto posodo, ki je odporna na glodanje in prevračanje. Posoda naj bo gladka in neporozna, da omogoča enostavno čiščenje. Svežo pitno vodo je najbolje namestiti v steklen napajalnik, ki je odporen na glodanje. Vodo je potrebno redno menjavati, pazite tudi, da je nikoli ne zmanjka. V kletko je potrebno namestiti skrivališče za spanje, ki podgani nudi občutek udobja in varnosti. Dobro se obnesejo kartonaste škatle z izrezanim vhodom. Karton sicer ni trpežen vendar je kartonasto skrivališče zelo primerno, saj ga po iztrošenju enostavno nadomestimo z novim. Primerne so tudi PVC cevi in drugi nevpojni materiali, ki omogočajo enostavno čiščenje. Lesenim skrivališčem pa se je zaradi težav s čiščenjem bolje izogibati. V skrivališče namestite mehko pralno tkanino, seno ali drug mehak in neškodljiv material.

viseča mreža za podgane

Slika:www.zoorex.si/ viseča mreža za podgane

Podgane so tako kot ljudje vsejede živali, ki se hranijo tako z rastlinsko, kot tudi živalsko hrano. Njihova naravna prehrana vključuje različna semena, oreške, sadje in druge plodove, žuželke, jajca, trupla poginulih živali, žabe, ribe, plazilce, ptice in sesalce, ki jih lahko ulovijo. Podgane so delno plenilske, zato v prehrani nujno potrebujejo tudi snovi živalskega izvora. Domačo podgano je najbolje hraniti s posebno hrano namenjeno za podgane, ki vsebuje tudi beljakovine živalskega izvora. Od sadja so primerna jabolka, hruške, marelice, banane, jagode, borovnice, slive, grozdje, ananas ipd. Sadje naj bo brez pečk ali koščic, saj te lahko vsebujejo za živali strupene snovi, kot je cianid in podobno. Od sveže zelenjave je primerno korenje, zelena, mlečna koruza na storžu, paprika, brokoli, cvetača, svež grah in sveža listnata zelenjava, kot je radič, endivija, regrat.

mačka in podgana

Slika:www.zivalskenovice.si/ mačka in podgana

Občasno lahko podgani kot priboljšek ponudite lešnik ali drug orešček v lupini, kuhane testenine, polnozrnat kruh, trdo kuhano jajce, kuhano piščančje meso, piščančja jetra in nemasten jogurt. Izogibajte pa se sladkarijam, slani in mastni hrani.
Podgani pa ne smete nikoli ponuditi čebule, čokolade, kave, pravega čaja, alkohola in sadnih koščic. Izogibajte se tudi citrusom in drugi hrani z obilo kislin.

Podgane so zelo inteligentne in družabne živali, zato potrebujejo obilo stimulacije iz okolja, kjer živijo. V kletko ji namestite dovolj veliko vrtljivo kolo, ki podgani omogoča razgibavanje. Poleg tega je podgani potrebno omogočiti, da zadosti potrebi po glodanju in si tako obrablja stalno rastoče prednje zobe. V ta namen se dobro bnesejo lesene igrače in mineralni kamen za glodalce. Cevi iz čvrstega kartona so primerne tako za skrivanje kot tudi za glodanje.

podganji počitek

Slika:citymagazine.si / podganji počitek

Podgano je treba redno spuščati iz kletke, da se razgiba in zamoti. Z veseljem vam bo sedela na rami medtem, ko boste gledali televizijo. Ko je izven kletke, naj bo podgana vedno pod vašim nadzorom. V kolikor imate psa, mačko ali belega dihurja je potrebna previdnost, saj lahko te živali podgano vidijo kot plen. Sobne ptice, manjši sesalci, plazilci in žabe pa so lahko ogroženi s strani podgane, zato jih ustrezno zavarujte. V družbi odraslih hišnih kuncev in morskih prašičkov pa se podgane običajno zelo dobro počutijo, vseeno pa jih je potrebno nadzorovati.

 

Vir:Zootic.si

Comments are closed.