Če še nikoli nisi imel hišnega ljubljenčka,je hrček tista žival,s katero je najbolje začeti.Hrčki so ljubeznivi in prijazni;če z njimi lepo in potrpežljivo ravnamo,se človeka kmalu ne bojijo več in postanejo zelo domači.

Zanj bomo morali kupiti kletko ali pa jo naredit sami,tako da s prehrano in oskrbo ne bomo imeli posebnih stroškov.Kletko je mogoče z lahkoto očistiti in ne bo nam vzela preveč prostora.

DSC02969

Slika:malidon.si/ kletka za hrčka

Nekateri mislijo,da hrčki niso posrečena domača žival,ker večino dneva prespijo; zaživijo namreč ponoči, ko vsi drugi radi spijo, in imajo vrh glave dela.Če bomo hrčka vzeli iz kletke vsak večer ali pozno popoldne ob istem času in se z njim igrali, se bo tega veselil in se sčasoma prebujal bolj zgodaj.

pritlikavi hrcek

Slika:www.zootic.si

Doma imamo navadno zlatega hrčka.Ta vrsta je že veljala za izumrlo.Potem pa so leta 1930 v Sirijski puščavi našli samico z mladički in vse skupaj prepeljali v Evropo.Vsi zlati hrčki, ki jih imajo ljudje danes po svojih domovih, so potomci te družine.

zlati hrček

Slika:sites.google.com

Na začetku so bili vsi zlati hrčki zlatorjave barve, trebuščke pa so imeli smetanasto bele; imeli so velike črne oči in siva ali črna ušesa. Danes pa je še veliko drugih barvnih kombinacij.

Lahko so beli, motno rumeni, sivi ali v katerem koli odtenku rjave barve, nekateri so enobarvni, drugi pa črtasti ali lisasti:lahko se prepletata dve barvi ali pa več.Nekateri imajo namesto črnih rdeče ali temno rdeče oči.Tudi njihovi kožuhi se razlikujejo.Hrčki, ki imajo kratko svilnato dlako se imenujejo svilnati. So pa tudi taki, ki imajo dolgo puhasto dlako.

dolgodlaki zlati hrcek

Slika:www.podarimo.si

Če želimo bolje razumeti svojega hrčka, moramo nekaj vedeti o tem, kakšno bi bilo njegovo življenje v divjini.Zlati  hrčki prihajajo iz puščavskih dežel, kjer se podnevi zakopljejo po zemljo, da se zaščitijo pred pripekajočim soncem, iz svojih brlogov pa pridejo iskat hrano šele zvečer, ko je hladno. Zato hrček spi podnevi, buden in delaven pa je ponoči.

hrcek ponoci

Slika:glodalci.mojforum.si

Hrano je v puščavi težko najti. Divji hrček gre daleč od svojega brloga in v pesku išče semena in včasih kakšno zeleno bilko. Našemu hrčku hrane ni treba iskati, brez razgibavanja pa vseeno ne more. Zato potrebuje v svoji kletki veliko prostora, da se lahko giblje, kolo, ki ga lahko poganja, in morda še lestev, po kateri pleza gor in dol.

hcek kolo

Slika:www.slovenskenovice.si

Kadar je hrane v izobilju, si divji hrčki kopičijo zaloge hrane za slabe čase. Za lici imajo posebne žepe, v katere lahko nabašejo hrano in jo znosijo v skladišče v svojem brlogu. Nagon po zalogah hrane je  pri domačem hrčku še vedno močan. Zato bo hrček - čeprav ga bomo redno hranili - uporabljal tudi svoje žepe in kopičil hrano za svojim gnezdom.

Zlati hrčki so samotarji - vsak živi sam v svojem brlogu in ga brani z vsemi močmi. Zato moramo imeti v kletki samo enega, sicer se bodo hrčki med seboj borili za lastništvo nad kletko.

hrcek 2

Slika:foursoftpaws.yuku.com

V trgovinah lahko kupimo različne vrste kletk;mogoče pa jo bomo naredili kar sami.Hrček bo v kletki,ki mu jo bomo izbrali, preživel vse življenje, zato bodimo pri izbiri pazljivi.Povprečna kletka sicer meri približno  48 x 24 x 24 cm, a čim večja je kletka, tem bolje. Idealna velikost bi bila 75 x 40 x 40 cm.

Hrčki so zelo živahni.Potrebujejo tek in plezanje, kopati morajo brlog.Majhna kletka s polico in lestvijo, po kateri lahko pleza, je za hrčka lahko prav tako dobra in bolj zanimiva kot velika, v kateri lahko teče le v eni ravnini.Večina kletk ima kolo za razgibavanje.Če ga nima, ga lahko kupimo posebej.

hrcek igrala

Slika:www.agrocenter.si

Če hočejo hrčki pobegniti, so zelo iznajdljivi: preglodajo lahko mehak les ali pa se izvlečejo skozi ozke odprtine. Na to še posebej pazimo, kadar kletko naredimo doma.Hrček bo bolj zavarovan v kletki, ki ima trdne stranice in hrbtno stran. Vendar pa takih kletk v trgovini ni veliko na voljo. Če je kletka narejena iz paličic jo postavimo v kakšen kot, kjer ni prepiha.Hrček potrebuje hišico ali škatlo za gnezdo. Lahko jo kupimo ali pa naredimo sami iz trdega lesa. Imeti mora pokrov, da lahko preverimo, ali je hrčkova zaloga hrane plesniva.

Hrčka skušajmo kupiti popoldne, ko je bolj živahen. Zjutraj je večina zaspana. V trgovini z domačimi živalmi imajo lahko v isti kletki več hrčkov. To je mogoče zato, ker so še zelo mladi.Pomembno je, da izberemo zdravega hrčka. Pomembno je, da izberemo zdravega hrčka. Prosimo prodajalca, če smemo tistega, ki smo ga izbrali, vzeti v roke in pogledati zunaj kletka.

178361

Slika:ednevnik.si

Najbolje je kupiti hrčka, ki je star 4 - 7 tednov, ker ga je laže udomačiti, dokler je mlad. Hrčki so ljubeznive živali in jih je lahko udomačiti ne glede na spol. A ne pozabimo, nikoli ne smemo imeti dveh v isti kletki, ker se bosta tepla.

Hrček, da je zdrav mora imeti gladko in lepo zaokroženo telo. Ne sme biti koščen. Kožuh mora biti čist, še zlasti po trebuhu, nikjer ne sme imeti golih zaplat. Notranjost ušes mora biti čista in če gre za mladega hrčka, morajo biti ušesa pokrita z dlako. Oči morajo biti jasne in čista, brez izcedka. Na ušesih, smrčku, tačkah ali trebuhu ne sme imeti mozoljev.

prenos

Slika:www.mojalbum.com

 

 

Comments are closed.