IZUMRLE ŽIVALI

Ta skupina obsega živali,ki so izumrle v novejšem času,kot tudi živali,ki  jih opisujemo kot prazgodovinske.Prazgodovinske pomenijo tiste,ki so živele v času,katerega zgodovino pisje ni zajelo,to pomeni,da so naseljevali zemljo vsaj pred 2500.leti.Večina teh prazgodovinskih živali pa je živelo še precej pred tem časom,prej pred miljoni let kot pred tisoči let.

tasmanski tiger

Življenje na Zemlji se je verjetno začelo v morju pred 4500.miljoni let,nakar je trajalo vsaj še nekaj milijonov let,da je prva žival iz morja prilezla na kopno.Šlo je za enostavnega nevretenčarja.Prvi vretenčarji so se razvili pred 500.milijoni let.Najbolj poznane prazgodovinske živali so nedvomno dinozavri in njihovi sorodniki,veliki in mali plazilci,ki so v tem času vladali v zraku,na kopnem in v vodi.

mamut

Slika:www.seebiz.eu/mamut

Ne smemo pozabiti,da ne glede na to,da so že dolgo izumrli,so vladali na zemlji več kot 100.milijonov let.Ljudje obstajamo šele en delček tega časa.Pred približno 65.milijoni let so dinozavri naenkrat izginili iz vsega sveta,verjetno kot posledica geoloških in podnebnih sprememb,ki se jim niso mogli prilagoditi.

geološke spremembe

Slika:wikipedija/geološke spremembe

V nasprotju z prazgodovinskimi živalmi so izumrle živali,živele v času človeka.Za njihovo izginotje je v dobršni meri odgovoren prav človek.Mednje spada dobro poznana vrsta živali kot je orjaška njorka.Ta vrsta je  izumrla,ker  je človek lovil do iztrebljenja ali pa ker  je uničil edini življenski prostor,v katerem je lahko preživela.Če bomo ljudje tako nadeljevali,se bodo tem pridružile še druge živali.

orjaska njorka

Slika:commons.wikimedia.org/orjaška njorka

Zadnji valilni par ORJAŠKE NJORKE  so leta 1844. ubili na otoku pred islandsko obalo.To vrsto njorke so lovili številni lovci in zbiralci spominkov,zato je vrsta izginila.Orjaška njorka je bila teška ptica,zato ni mogla leteti,kar je omogočalo plenilcem,da je bila lahek plen.Stoletja so jo lovili zaradi uživanja njenega mesa.Na rob izumrtja je prispela v 18.stoletju zaradi trgovanja s perjem njorke.Iz perja so izdelovali blazine in zglavnike

stegozavr

Slika:www.sayanring.ru/stegozaver

STEGOZAVER ali dinozaver s hrbtnimi ploščami,je spadal v družino dinozavrov,ki so imeli močan oklep in so živeli pred 170.milijoni let.Domneva se,da je bil stegozaver kljub svoji grozeči zunanjosti prijazen rastlinojedec.Živel je verjetno v čredah in se je predvsem zanašal na varnost znotraj črede bolj kot na svojo moč.

mavricijski dodo

Slika:www.geomodel.it /mavricijski dodo

DODO  je tisoče let živel na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.Po prihodu človeka na ta otok pa je bil dodo v manj kot 200.letih popolnoma iztrebljen.Dodov videz je bil nenavaden.Mavricijski dodo spada med najbolj poznane izumrle vrste.

golob selec

Slika:www.rtvslo.si/golob selec

Leta 1914 je poginil zadnji GOLOB SELEC. V manj kot enem stoletju je ljudem uspelo te ptice,ki so bile nekoč zelo številne,po vsem svetu popolnoma iztrebiti.Golob selec je imel navado,da je tvoril velike valilne kolonije,ki so bile dolge več kilometrov.Prav zato je bila ptica v veliki golobji družini nekaj posebnega.Tako vedenje je za goloba selca bilo usodno.

Ihiozaver

Slika:www.avaz.ba /ihtiozaver

RIBJI ZAVER ali IHTIOZAVER  je bil nekoč ljubek in pogumen morski plazilec,ki je lovil ribe sredi srednjega veka.Skeletne najdbe te živali spadajo med najlepše fosilne ostanke,ki jih lahko danes občudujemo.Ribji zavri so bili tako odlično prilagojeni na življenje v morju,da so v začetku bili znanstveniki mnenja,da je to riba.Plazilec je vdihoval kisik,sprednje okončine so se preoblikovale v plavuti in telo v aerodinamično obliko.Z močnimi zamahi repne plavuti se je pognal po vodi kot puščica.

indricoterium

Slika:www.geomodel.it /indrikoterij

INDRIKOTERIJ  je bil res največji kopenski sesalec vseh časov,toda manjši kot dinozaver.Pred 35.milijoni let je živel v predelih centralne azije.Bil je velik nosorog s stebričastimi nogami,ki so mu omogočale,da je lahko smukal listje s krošenj dreves.Podobo te živali so morali sestaviti iz posameznih kosti,ker niso našli okostja v celoti.

moa

Slika:www.zoolog.com.ua / Velika moa

VELIKA MOA  s temensko višino treh metrov in pol je bila največja predstavnica skupine velikih, neletečih ptic, ki so nekoč živele v gozdovih Nove Zelandije, Neleteča velika moa je bila za Polinezijce, Novozelandce pred tisoč leti lahek plen. Zaradi prevelikega lova ptice in uničevanja gozdov so ljudje iztrebili največjo ptico, ki je kdajkoli živela na zemlji.

cryptoclidus

Slika:forum.zbrush.fr / kriptoklid

KRIPTOKLID  je živel pred 170 miljoni let v svetovnih morjih. Lovil je majhe ribe in rake z zobmi, ki so sedli drug v drugega. Kriptoklid je najbolj znan pleziozaver iz skupine izumrlih živali. Bil je mesojeda žival, ki je živela kot morski plazilec in se je naselila v morjih pred 210 do 65 milijoni let. V paleontološkem sistemu je tvoril osamljeno linijo pleziozavrov in bil slabo razširjen.

širokoglavi krkon

Slika:www.zoolog.com.ua/širokoglavi krkon

ŠIROKOGLAVI KRKON  je bil redka dvoživka z glavnim nastavkom v obliki bumeranga,ki je žival dvignil z dna vode,da je lahko lovila plavajoči plen na površini.Dvoživke, kot je bil širokoglavi krkon, so spadale v močvirska področja današnjega Teksasa in so bila pogosto živa bitja. Lovili so manjše živali in so bili sami plen sladkovodnih morskih psov,krokodilom podobnim dvoživkam in plazilcem,kot je bil Pelycosaurier dimetrodon.

Trinaxodon

Slika:galleryhip.com/trinaxodon

TRINAXODON  je bil eden najstarejših pripadnikov nekdanje skupine visoko razvitih plazilcev, ki so bili podobni sesalcem.Razvil se je iz nižjih plazilcev. Trinaxodon je bil tako velik, kot današnja podlasica in mesojeda žival. Pred 240. milijoni let je lovil v južnem delu gozdov svojega področja razširjenosti žuželke in majhne živali . ker so pri njem zasledili značilnosti sesalcev in plazilcev, ni točne sistematske uvrstitve.

Ceratozaver

Slika:www.dreamstime.com/ CERATOZAVER

CERATOZAVER  je bil največji mesojedi dinozaver vseh časov.Živel je pred 150 milijoni let v obdobju jure, v nekaterih regijah Severne Amerike. Ta velika in hitra žival z ostrimi zobmi in močnimi čeljusti je bila strah in trepet vsem rastlinojedim dinozavrom. Njegovo ime je pomenilo rogasti kuščar. Funkcija tega roga še do danes ni razjasnjena.

Pteranodon

Slika:beastwarstransformers.wikia.com/ PTERANODON

PTERANODON  spada v red izumrlih letečih plazilcev. Kljub svoji zastrašujoči podobi letečega zmaja, je bila ptica zelo nedolžna žival, ki se je hranila z ribami.Ogromen, pticam podoben pteranodon je bil uvrščen v red letečih kuščarjev, ki je zajemal skupino malih, vrabcem podobnih bitij, ter ogromne živali, ki so se hranile z mrhovino in imele razpon kril tudi 12 metrov. Znanstveniki so o teh bitjih vedeli zelo malo.

Več o Pteranodonu v kategoriji  IZUMRLE ŽIVALI

sabljezobo tiger 1

Slika:prehistoric-fauna.com / SABLJEZOBI TIGER

SABLJEZOBI TIGER  je imel velike bodalaste in nazobčane podočnike, ki so mu priskrbeli zastrašujoč izgled.Najbolj znani rod je bil smilodon, katere živali so bile večje kot je današnji tiger. Sabljezobi ali mečezobi tiger je spadal med številne in uspešne mesojedce, ki so do danes vsi izumrli. Smilodon, ki je bil najbrž mrhovinar, je eden izmed najbolj znanih predstavnikov te družine.

Več o Smilodonu v kategoriji IZUMRLE ŽIVALI

apatozaver

Slika:www.newyorker.com / APATOZAVER

APATOZAVER,  imenovan tudi bobneči kuščar, ker je pri njegovem premikanju zemlja bobnela, je bil rastlinojedi dinozaver, čigar telesna dolžina je presegala velikost teniškega igrišča. Tega dinozavra so preimenovali v apatozavra šele v zadnjem času. Prej se je imenoval brontozaver in je kot tak tudi splošno znan. Spadal je k skupini dinozavrov, ki so imeli vsi dolge vratove ter še daljše repe, pri tem pa majhne glave.

orjaški lenivec

Slika:walkingwithdinos.wikia.com / ORJAŠKI LENIVEC

ORJAŠKI LENIVCI  so nekoč živeli v predelih sveta, ki danes ustreza področju Južne Amerike. Bili so večji kot današnji sloni in so dokončno izumrli pred 8 tisoč leti. Orjaški lenivec je bil videti kot velikanski medved. Imel je široko glavo, debelo zmršeno dlako in je lahko zelo dobro stal na zadnjih tacah. Tekal je po vseh štirih in je bil po velikosti podoben današnjemu slonu.

prakonj

Slika:www.karencarr.com / PRAKONJ

HYRACOTHERIUM ali EOHIPPUS  je vrsta prakonja iz roda konjev, kamor so uvrstili različne vrste, ki so živele pred 55 milijoni let v Evropi in Severni Ameriki.Prakonj je bil tako velik kot današnja mačka ali foksterier. V njegovem času življenja so bile temperature višje, naselil se je v zmernih širinah tropskih gozdov. Prakonj je res prednik današnjih konjev, vendar je bolj podoben jelenom in antilopam.

t-rex

Slika:svet24.si/ tiranozaver

Tiranozaver, kralj tiranozavrov - zavrijev, je bil  največja in verjetno najstašnejša mesojeda žival vseh časov. Tiranozaver je živel v dobi krede pred 140 milijoni let. Tiranozaver je bil občudovanja vredno bitje, ki se je naselilo na zemlji pred 70 milijoni let. S svojo višino 7,5 metra presegel druge dinozavre in je domišljavo ter grozeče hodil okrog na svojih zadnjih nogah. Pripadal je vrsti mesojedih dinozavrov.

Edmontonia

Slika:www.quickiwiki.com/ Edmontonija

Edmontonija je bil dobro oborožen, ogromen ter počasen rastlinojedi velikan in eden zadnjih dinozavrov, ki je živel pred 70 milijoni let. Danes obstajajo le fosilni ostanki. Edmontonija je moral izvirati iz oklepne ere vrst dinozavrov. Spadal je med nodozavre, čeprav je imel več skupnega z stegozavri. Vse te živali so imele roge ali bodice za zaščito pred sovražniki ter koščene izrastke v žilavi koži.

Deinonychus

Slika:www.agmlabs.com / Deinonychus

Zavrij Deinonychus, beseda pomeni strašni kremplji, je bila hitra in močna zver, ki je živela pred 100 milijoni let. Šel pred 25 leti so odkrili sorodstvene vezi deinozavra z drugimi vrstami živali. Nove ugotovitve so prinesle nove najdbe fosilnih ostankov v 60. letih. Dokazali so, da je deinozaver soroden s skupino, iz katere so se razvile ptice.

Pleziozaver

Slika:lj.rossia.org / Pleziozaver

Pleziozavri so živeli pred več kot 200 milijoni let v oceanih in so "leteli" pod vodo z okončinami podobnim krilom. Imel je ostre zobe, ki so bili smrtna past za male vodne živali. Pleziozavri spadajo v skupino izumrlih mesojedih morskih plazilcev. Označevali so jih skupaj z ihiozavri, ki so imeli obliko delfinov, in druge morske plazilce, ki so živeli pred 210 do 265 milijoni let v morju. Dinozavri so bili kopenske živali.

Parasaurolophus

Slika:paleo-studies.tumblr.com/ Račjekljuni zavrij

Ta veliki rastlinojedi kuščar je živel pred 75 milijoni let. O namenu in uporabnosti naglavne čepice se do danes ne ve ničesar, znanstveniki tega ne znajo razvozlat. Račjekljuni zavrij se je gibal v glasnih jatah po ravninah Severne Amerike. Kljub svoji neverjetni velikosti je ta mogočna ptica tekla zelo hitro, saj je dosegla hitrost 30 ali 35 kilometrov na uro.

Vir:Pavel Auda, Praha,

Vir:wikipedija

Comments are closed.