KITAJSKI REČNI DELFIN

kitajski rečni delfin

Kitajski rečni delfin ali jangceška pliskavka  (znanstveno ime  Lipotes vexillifer) je sladkovodni delfin, ki je živel le v reki Jangce na Kitajskem. Kitajci pa so mu nadeli tudi vzdevek jangceška boginja. Naddružina rečnih delfinov vključuje tudi orinoško pliskavko in laplatsko pliskavko. Ker odpravi, ki se je to vrsto napotila poiskati leta 2006, ni uspelo najti nobenega primerka, je sporočila, da je vrsta  izumrla.

kitajski rečni delfin

Slika:sites.google.com/kitajski rečni delfin

Fosilni zapisi kažejo, da so se delfini v reko Jangce najbrž priselili pred 20 milijoni let iz Tihega oceana. V času prvega opisa v slovarju Erya  v obdobju dinastije Han je po ocenah živelo kakih 5000 kitajskih rečnih delfinov.

reka jangce

Slika:forum.krstarica.com /reka jangce

Kitajska se je ogroženosti rečnega delfina zavedla malo po začetku modernizacije. Leta 1978 je Kitajska akademija znanosti kot vejo Wuhanski inštitut za hidrobiologijo ustanovila Raziskovalno središče za sladkovodne delfine. Vendar pa je bil trud, da bi rešili vrsto, premajhen in prepozen. Prva kitajska organizacija za zaščito vodnih vrst, Wuhanska Fundacija za ohranitev delfina Baidži, je bila ustanovljena decembra 1996. Zbrana sredstva okrog 135,000 EUR so bila uporabljena za invitrocelično prezervacijo  in za vzdrževanje infrastrukture, med drugim zavetišča Shishou, ki je bilo leta 1998   poplavljeno.

Wuhan

Slika:wikipedija.org/ Wuhan

Svoja srečanja s temi ogroženimi živalmi sta za program televizijske hiše BBC Last chance to See dokumentirala Douglas Adams in Mark Carwardine. Leta 1990 je izšla knjiga z istim imenom, ki je vsebovala fotografije osebka v ujetništvu, in sicer samca Qi Qi,  ki je od leta 1980 do 14. julija 2002 živel v delfinariju wuhanskega inštituta za hidrobiologijo. Najden v jezeru Dongting  je postal edini prebivalec delfinarija Baidži  ob Vzhodnem jezeru. Pozneje najdeni primerek je umrl po letu dni življenja v ujetništvu 1996 do 1997  v Polnaravnem rezervatu Shishou Tian-e-Zhou , kjer so od leta 1990 sicer živeli le brezplavuti svinjeki (Neophocaena phocaenoides). Leta 1998 so blizu Šanghaja na otoku Chongming ujeli samico, ki pa je odklanjala vso ponujeno hrano in je v mesecu dni zaradi lakote poginila.

Neophocaena phocaenoides

Slika:ms.hujiang.com/ brezplavuti svinjek

Po Guinnessovi knjigi rekordov so najbolj ogroženega kita na svetu  zadnjič opazili septembra 2004. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je 4. decembra 2006 sporočila, da šesttedenska raziskava, v kateri je sodelovalo 30 strokovnjakov, ni odkrila nobenega rečnega delfina. Neuspeh Ekspedicije za jangceškega sladkovodnega delfina  je vzbudil sum na prvo neizpodbitno izumrtje vrste  zaradi človekovih posegov v okolje  (nekatere izumrle vrste vosatih kitov morda niso bile samostojne vrste). K neuspehu odprave so morda prispevale tudi slabe vodne in vremenske razmere, vendar pa so ga nekateri znanstveniki 13. decembra 2006 razglasili za »funkiconalno izumrlega«, saj po vsej verjetnosti živi manj osebkov, kot bi jih moralo za ohranitev vrste.

kitajski rečni delfin

Slika:www.petermaas.nl /kitajski rečni delfin

Kitajska se je ogroženosti rečnega delfina zavedla malu po začetku modernizacije. Leta 1978 je Kitajska akademija znanosti kot vejo Wuhanski inštitut za hidrobiologijo ustanovila Raziskovalno središče za sladkovodne delfine . Vendar pa je bil trud, da bi rešili vrsto, premajhen in prepozen. Prva kitajska organizacija za zaščito vodnih vrst, Wuhanska Fundacija za ohranitev delfina Baidži , je bila ustanovljena decembra 1996. Zbrana sredstva okrog 135,000 EUR so bila uporabljena za introcelično prezervacijo  in za vzdrževanje infrastrukture, med drugim zavetišča Shishou, ki je bilo leta 1998 poplavljeno.

Lipotes vexillifer

Slika:www.flickr.com /Lipotes vexillifer

Svoja srečanja s temi ogroženimi živalmi sta za program televizijske hiše BBC Last chance to See dokumentirala Douglas Adams in Mark Carwardine. Leta 1990 je izšla knjiga z istim imenom, ki je vsebovala fotografije osebka v ujetništvu, in sicer samca Qi Qi, ki je od leta 1980 do 14. julija 2002 živel v delfinariju wuhanskega inštituta za hidrobiologijo. Najden v jezeru Dongting je postal edini prebivalec delfinarija Baidži  ob Vzhodnem jezeru. Pozneje najdeni primerek je umrl po letu dni življenja v ujetništvu 1996   do 1997 v Polnaravnem rezervatu Shishou Tian-e-Zhou , kjer so od leta 1990 sicer živeli le brezplavuti svinjeki (Neophocaena phocaenoides). Leta 1998 so blizu Šanghaja na otoku Chongming ujeli samico, ki pa je odklanjala vso ponujeno hrano in je v mesecu dni zaradi lakote poginila.

Chongming-projekt

Slika:www.tunneltalk.com

Po Guinnessovi knjigi rekordov so najbolj ogroženega kita na svetu  zadnjič opazili septembra 2004. Kitajska tiskovna agencija Xinhua je 4. decembra 2006 sporočila, da šesttedenska raziskava, v kateri je sodelovalo 30 strokovnjakov, ni odkrila nobenega rečnega delfina. Neuspeh Ekspedicije za jangceškega sladkovodnega delfina  je vzbudil sum na prvo neizpodbitno izumrtje vrste  zaradi človekovih posegov v okolje  (nekatere izumrle vrste vosatih kitov morda niso bile samostojne vrste). K neuspehu odprave so morda prispevale tudi slabe vodne in vremenske razmere, vendar pa so ga nekateri znanstveniki 13. decembra 2006 razglasili za »funkcionalno izumrlega«, saj po vsej verjetnosti živi manj osebkov, kot bi jih moralo za ohranitev vrste.

Vir:wikipedija

Comments are closed.