PTERANODON

Pteranodon spada v red izumrlih letečih plazilcev. Kljub svoji zastrašujoči podobi letečega zmaja, je bila ptica zelo nedolžna žival, ki se je hranila z ribami.Ogromen, pticam podoben pteranodon je bil uvrščen v red letečih kuščarjev, ki je zajemal skupino malih, vrabcem podobnih bitij, ter ogromne živali, ki so se hranile z mrhovino in imele razpon kril tudi 12 metrov. Znanstveniki so o teh bitjih vedeli zelo malo.

pteranodon (1)

Slika:www.itsnature.org/pteranodon

Prvi fosilni ostanki Pteranodona so delovali tako veliki, da so ljudje mislili, da je to bitje ustvaril hudič. njegov razpon kril je znašal sedem metrov, telo pa je bilo majhno in zelo vpadljivo, saj je bilo velikosti purana. Kljun je imel zelo dolg in brez zob. na zadnjem delu glave je imel koščen izrastek, ki je številnim primerkom podaljšal in podvojil velikost glave.

pteranodon 2

Slika:pixshark.com/pteranodon

Tako je ptica izravnala težo kljuna in zmanjšala obremenitev zatilnih mišic.Žival je v zraku bila bolj aerodinamična. Telo je pokrival gost kožuh in krila so bila tako dolga , da jih pteranodon ni mogel čisto zložiti. Kljub uvrstitvi med plazilce je bil pteranodon bolj podoben netopirjem, posebno po zgradbi kril.

Pteranodon 4

Slika:de.wikipedia.org/pteranodon

Kot vse ptice je imel tudi pteranodon votle kosti, kar je naredilo ogrodje lahko in omogočilo dobro delovanje dihalnega sistema. Zrak je brez težav prispel v pljuča in dihalne poti. Žival je bila toplokrvna, kar je značilno za vse vrste letečih živali, ki morajo čim hitreje dobiti energijo za let iz použite hrane. Plazilci imajo majhne možgane, posebno v predelu, ki je usmerjal gibe, vid in ravnotežje.

pteranodon 5

Slika:imgkid.com/pteranodon

Brez dvoma se je pteranodon hranil z ribami, ki jih je lovil nad morjem blizu obale. V njegovi ogromni raztegljivi kožni vreči so res našli dve ribi, ki sta bili okameneli, kar je potrdilo domnevo znanstvenikov. Ko je pteranodon iskal hrano nad morjem in lovil ribe, ki so se zadrževale v bližini površja vode, je ves čas letel s široko razpetimi krili in kljunom, obrnjenim navzdol.

pteranonod 6

Slika:www.scientificlib.com/pteranodon

Vse, kar je znanega o razmnoževanju pteranodona, so le domneve znanstvenikov na osnovi fosilnih ostankov. Verjetno so se skotili mladiči nerazviti ali pa se izvalili iz jajc kot pri pticah, kar ni točno znano. V vsakem primeru so bili mladiči popolnoma odvisni od matere, saj jih je morala greti in hraniti, da so lahko preživeli. Obenem jih je morala naučiti leteti. Ko so se izvalili iz jajc, so bili verjetno pokriti s kožuhom in grela jih je mati s svojo telesno temperaturo. Verjetno je mati valila, oče pa skrbel za hrano celotnega legla. Znanstveniki domnevajo, da so ptice živele v paru vse življenje. Čisto točno ni dognano, sklepajo pa na osnovi današnjega obnašanja ptic.

pteranodon mladički

Slika:www.jurassicworldnews.com/pteranodon-mladički

O načinu življenja pteronodona je malo znanega. Z novimi raziskavami so ugotovili, da je pteronodon znal leteti in bil sposoben določenih obratov v zraku, čeprav ni imel tako dobro razvitega krmilnega sistema, kot ga imajo današnje ptice. Tudi vzdržljivost današnjih ptic ni poznal, zato so bili njegovi leti bolj kratki. Moral pa je bit dober jadralec, saj je imel velik razpon kril in lahko telo, zato se je lahko dvignil v višino brez težav. Njegova hitrost letenja je bila 24 kilometrov na uro, tudi v smeri vetra. Mogoče je živel celo na morju, saj so bile skalne obale idealen vzletni prostor.

pteronodon 7

Slika:imgkid.com/pteranodon

Ko je pteronodon jadral nad valovi in opazoval vodo pod seboj ter iskal ribe, ki so plavale blizu površine vode, se je hitro spustil nad vodo, ujel plen z dolgim kljunom in se nato dvignil v zrak.

pteronodon 8

Slika:designeranimals.wikispaces.com/pteranodon

 

Vir:Pavel Auda, Praha

Vir:wikipedija

Comments are closed.