SABLJEZOBI TIGER – Smilodon

60539468

Sabljezobi tiger je imel velike bodalaste in nazobčane podočnike, ki so mu priskrbeli zastrašujoč izgled. Najbolj znani rod je bil smilodon, ketere živali so bile večje kot današnji tiger. Sabljezobi ali mečezobi tiger je spadal med številne in uspešne mesojedce, ki so do danes vsi izumrli. Smilodon, ki je bil najbrž mrhovinar, je eden izmed najbolj znanih predstavnikov te družine.

Smilodon

Slika:primeval.wikia.com/ smilodon

Najbolj znene fosile smilodona so znanstveniki našli v starih katranskih uvalah v Rancha La Brea v Kaliforniji. Katran se je tvoril iz olja, ki je prodrlo na površje in je bil ta lepljivi katran nevarna past za štavilne živali, ki so  se nahajale v tem področju. Obupani in ujeti rastlinojedci so privabili številne mesojede živali, ki so prav tako postale žrtve katrana. Zato so tudi pri izkopavanju našli na stotine fosilnih ostankov smilodona, ki so za znanost izrednega pomena.

rancha la brea katran

Slika:www.datuopinion.com/ Rancha La Brea-katran

Smilodon je bil sabljezobi ali mečezobi tiger, ki je živel pred 1,6 milijoni let, pa vse do približno 8000 tisoč let v Severni in Južni Ameriki. Fosilne najdbe teh živali, ki jih lahko razločno identificiramo kot sorodnike današnjih mačk, so dale misliti, da je smilodon spadal v družino mačk, ki so imele popolnoma drugačen način lova kot današnje mačke. V današnjem času živeče mačke svojo žrtev ubijejo, in sicer tako, da jo ugriznejo v vrat in ji zlomijo vretenca.

smilodon 1

Slika:www.youtube.com - mečezobi tiger

Najprej so znanstveniki mislili, da so vse mečezobe živali in smilodon ubili svojo žrtev s povečanimi zgornjimi kočniki s smrtno rano, ker so jim pretrgali krvne žile v predelu tilnika, zato so te živali poginile. Ker pa je imel smilodon podaljšane zgornje kočnike, ki so bili oster kot nož in na robovih narezljani, so znastveniki mnenja da so lahko ubili tudi večjo žival od njih samih prav s to tehniko ubijanja. Danes gledamo na način prehranjevanja sabljezobega tigra malo drugače in ga imamo za mrhovinarja.

smilodon 2

Slika:leogon.deviantart.com / medo odstrani se, lačen sem

Za hiter tek smilodon ni bil najbolje grajen, saj fosilni ostanki kažejo na to, da je imel relativno kratke okončine in zelo mogočno telesno zgradbo. Vse to so slabe predpostavke za lovljenje hitrega plena.Po dolžini kočnikov lahko sklepamo, da so lahko sabljezobi tigri odpirali svoje gobce zelo široko. Ocenitve po preiskavi lobanje kažejo na to, da je maksimalna odprtina gobca znašala 120 stopinj. Današnji lev tega ne zmore in širina odprtine znaša le 65 stopinj.

smilodon 4

Slika:forum.zoologist.ru / smilodon

Verjetno je bilo to povezano z velikostjo plena, saj je bilo veliko živali dosti večjih kot danes. So pa do danes izumrle.

smilodon_americanlion

Slika:animal-kid.com

 

Vir:Pavel Auda Praha, wikipedija

 

Comments are closed.