KAČE

Kače so plazilci brez nog,ki lovijo druge živali in požrejo plen v enem kosu.Pojedo lahko tudi živali,ki so širše od njih samih,ker imajo prožne čeljusti,ki se počasi raztegnejo okrog telesa žrtve.V nasprotju s kuščarji kače ne morejo premikati vek,ušesa niso vidnaon vidijo slabo.Zato pa odlično vohajo in sicer sikajo z globoko razcepljenim jezikom in z njim zaznavajo vonje v zraku.Nekatere kače ubijejo plen tako,da ga stisnejo do smrti ali zadavijo.

Anakonda

Slika:boa-constrictors.com

Večina kač pa plen pokonča z zobmi.Nekatere v žrtev izbrizgajo strup,druge pa imajo posebne zobe-strupnike.katerim ohromijo ali ubijejo plen.Večina kač se razmožuje z jajci,ki se pogosto izležejo istočasno,ko jih samica odlaga.Poznamo okoli 2300.vrst kač,najbolj razširjene so v toplem podnebju.

V Slovenijio živi 11.vrst kač,strupene so modras,laški gad in gad.Med njimi je največji modras,ki ga prepoznamo po rožičku na koncu gobčka.V dolžino lahko doseže do 1.metra.

modras 1 V Cafuta

Slika:V.Cafuta

Nekoliko manjši je laški gad,ki v dolžino meri do 80.cm.V Sloveniji je skoraj 70.let veljal za izumrlo vrsto,nedavno pa so ga ponovno zasledili na pobočjih Breginskega kota.

laski gad

Slika:wikipedija

Najmanjši med našimi strupenjačami je gad,kateri v dolžino meri do 70.cm.Živi večinoma v gorah,na hladnejših in hladnih mestih.

gad

Slika:wikipedia

Naše strupenjače od daleč lahko prepoznamo po čokatem telesu in zelo kratkem repu,večino tudi po značilnem cikcak vzorcu na hrbtu.Pogled od blizu nam razkrije,da imajo strupenjače navpično zooženo zenico,ki jim omogoča,da so lahko dejavne tudi v mraku in ponoči.Takšno zenico ima tudi črnostrel ali mačjeoka kača,ki sodi med polstrupene kače.Strupnik ima nameščen globoko zadaj v ustni votlini zato človeku ni nevaren.V Sloveniji živi na primorskem in je izredno redek.Hrani se s kuščaricami,glodavci in manjšimi kačami.

mačjeoka kača

Slika:wikipedija

Preostale vrste naših kač nimajo strupnikov in človeku niso nevarne.Popolnoma brez strupa sta navadni in progasti gož.Podobno kot udavi plen najprej ovijeta in zadušita,šele nato se lotita požiranja.

gož

Slika:wikipedija

Ob mlakah,ribnikih in rekah v Sloveniji pogosto naletimo na belouško in kobranko.Prva se prehranjuje z dvoživkami in njihovimi ličinkami,druga lovi izključno ribe.Kadar nemoreta ubežati se branita z glasnim sikanjem in napihovanjem ali pa hlinita smrt.Če ju primemo nas poškropita z ijemno smrdečim izločkom kloake a nikoli ne grizeta.Na posebno primerna mesta za razvoj jajc,pogosto po več samic belouške odloži svoje leglo,ki šteje od 30-50 jajc.Ljudje nanje naletijo na kupih gnoja.

Belouška

Slika:wikipedija

Stupenjače,ki so dejavne v mraku in ponoči,se podnevi grejejo na soncu,zato se lahko zgodi,da jih presenetimo na njihovem počivališču.Če kača ne bo imela možnosti za pobeg se bo branila z ugrizom.Zato na predelih,kjer  pričakujemo,da bi lahko bile kače nosimo zaprta obuvala.Ob nabiranju gob,kostanja in drugih gozdnih sadežih z roko ne segamo v neznamo,pač pa s palico večkrat podrezamo po rastju.Če naletimo na kačo se umaknemo nekaj korakov nazaj in ji pustimo,da gre svojo pot.Kač ne lovimo in jih nikoli ne dražimo.

Če pride do ugriza npr.modrasa,kateri ni smrtno nevaren za zdravega odraslega človeka,je pomembno,da ohranimo mirno kri.Ugriznjen ud takoj prevežemo med mestom ugriza in srcem vendar ne pretesno,da kri lahko kroži in se odpravimo k zdravniku.

kobranka

Slika: kobranka

Hrani se predvsem z ribami, občasno tudi s paglavci, žabami ter pupki. Je izjemno potrpežljiva lovka - ko se spusti v vodo na lov, tam lahko ostane tudi do štiri ure.

Več o kobranki si lahko prebereš v kategoriji KAČE

progasti gož 2

Slika: progasti gož

Progasti goži živijo v jugovzhodni Evropi in Aziji, v Sloveniji jih najdemo večinoma na Primorskem. Njegovo življenjsko okolje so suhi in osončeni skalni ali travnati predeli, tudi svetli listnati gozdovi v dolinah rek.

Progasti gož najdeš v kategoriji KAČE

kraljevska kobra

Slika:www.thinglink.com / kraljevska kobra

Več o kraljevski kobri si lahko prebereš v kategoriji KAČE

Vir.wikipedija,exotic animals

Comments are closed.