KRALJEVSKA KOBRA

Kraljevska kobra ubija kače. Druge strupene kače južne azije so krive vsako leto za smrt več tisoč ljudi, zato se vsi ljudje izredno bojijo kač. Kraljevska kobra najdaljša, najbolj strupena in najnevarnejša vrsta kač iz družine strupenih gožev. Strup je nevaren tudi za ljudi, saj ubije človeka v 15 minutah, sicer pa je kača bolj plaha in ni napadalna.

kraljevska kobra

Slika: www.pinterest.com / kraljevska kobra

Kraljevska kobra se pred začetkom razmnoževanja levi, zato se pri samici sprosti vabljivi vonj ali feromon, ki privabi samca. Samec se približa samici, zavije svoje telo okoli samice in se nato parita, vendar lahko ostaneta v takem položaju zelo dolgo. Za kraljeve kobre je značilno, da se parijo navadno z istim samcem iz iste vrste, kar za druge vrste kač ni značilno. Posebnost je tudi to, da samica in samec poiščeta primeren prostor za gnezdo, v katero samica zakoplje jajca, in jih oba varujeta pred plenilci. Samica leže naenkrat od 20 do 50 belih jajc v poglobljeno kotanjo sredi gnezda, medtem pa samec preži blizu nje na plenilce in jih odžene. Če samec ni uspešen, se samica umakne od gnezda , da tako zapelje plenilce. S tem reši svoje mladičke.

kraljevska kobra mladiči

Slika:www.glogster.com/kraljevska kobra-mladiči

Kraljevska kobra ni tako pogost plazilec, kot so njene manjše sorodnice. Pogosteje se nahaja v gostih gozdovih visokogorja v južni Aziji. Opazili so jo celo na višini 2000 metrov nad morsko gladino, predvsem v indijskih hribih. Kača je podnevi in ponoči aktivna, čeprav jo redko vidimo, ker je plašna in se pred vsako nevarnostjo skrije. Kraljevska kobra zelo rada živi v bližini vode. Če se čuti ogroženo, se hitro spusti v vodo in odplava. Kraljevska kobra je zelo dober plezalec po drevesih. Najdemo jo na tleh in na višinah, zato je toliko bolj nevarna za nepazljive obiskovalce.

kraljevska kobra 2

Slika:www.thehindu.com / kraljevska kobra na drevesu

Kraljevska kobra je zelo nevaren plenilec za številne živali in močan nasprotnik. Napade celo pitona. Kobra lovi s pomočjo voha, zato močno iztegne jezik in z njim ovoha okolje ter tako odkrije plen v gostem podrastju. Ko se kraljeva kobra pripravi na napad odkritega plena, si pomaga le še z očmi. Zobe zasadi v plen, spusti vanj strup po strupnicah ter ga tako omrtvi.

kraljevsk kobra malca

Slika:bangalorecaptured.com/ kraljevska kobra-kosilo

Ko je plen že omamljen, z njim še tolče po tleh, da ga resnično ubije, kar traja nekaj časa. Ker kače nimajo nobenih organov za razkosanje plena, ga morajo požreti kar v celem. Da lahko požrejo večji plen, imajo spodnjo čeljust sestavljeno iz dveh ločljivih kosti, ki se močno raztegneta in sta povezani z glavo. Kraljevska kobra lahko pogoltne plen, ki je večji kot njena glava, kar seveda traja nekaj časa. Če se kača dobro naje lahko dolgo časa ostane brez hrane.

king kobra

Slika:http://mridulgame.blogspot.com/ kraljevska kobra

Plen spravi vase tako, da, počasi in izmenično premika kosti spodnjih čeljusti in vsesava plen v gobec, iz gobca ga potisne v grlo in nato v želodec. Ko požre plen, se njeno telo razširi in se vidijo obrisi plena. Ko požira velik plen, se kraljevska kača trudi nekaj ur, preden ga spravi vase. Ta hrana ji zadostuje za nekaj tednov, zato kobra ne lovi vsak dan kot številne druge živali. Kobra si deli svoj brlog s številnimi živalmi, ki so njen plen, ki pa niso v nevarnosti, če je kača sita.

KIng-Cobra2

Slika:www.ourendangeredworld.com / kraljevska kobra

Srečanje s kraljevsko kobro je lahko usodno. Njeni strupniki niso daljši od 15 milimetrov, vendar spustijo v rano več strupa kot kakšna vrsta kače, izjema je le gabonski gad. V času parjenja in razmnoževanja je kraljevska kobra najbolj nevarna Če v Indiji najdejo gnezdo kraljevske kobre, policija evakuira ljudi in zapre ceste na tem področju.

king kobra 5

Slika:galleryhip.com

 

Vir:wikipedija

Vir:Pavel Auda praha

Comments are closed.