PROGASTI GOŽ

PROGASTI GOŽ  je naša najdaljša kača enostavno prepoznavna po štirih vzdolžnih progah na hrbtu, ki lahko dosega celo dolžino poldrugega metra. V Sloveniji je redek, saj je bil do sedaj opažen le na nekaj najdiščih v Slovenski Istri. Sodi v družino Colubridae, ki je v Sloveniji zastopana z osmimi vrstami. Za vse je značilno, da niso strupeni, da imajo razmeroma majhno in ozko glavo ter velike oči. Trebušne ploščice so na zunanji strani izbočene, tako da tvorijo rob vzdolž telesa. Zraste do 260 centimetrov, večinoma pa do 180 cm. Je naša najdaljša kača.

progasti gož

Slika:www.slo-foto.net / progasti gož

Progasti goži živijo v jugovzhodni Evropi in Aziji, v Sloveniji jih najdemo večinoma na Primorskem. Njegovo življenjsko okolje so suhi in osončeni skalni ali travnati predeli, tudi svetli listnati gozdovi v dolinah rek. Spretno pleza po drevju in ni napadalen. Hrani se z manjšimi glodavci, kuščaricami, pticami in njihovimi jajci.

progasti goz G Planinc

Slika:novice.najdi.si / progasti gož

Zgornja stran telesa je temno sivo obarvana, s petimi vzdolžnimi vrstami temnih lis, ki so lahko povezane tako da dajejo videz črt ali prog. Zgornjeustničnih plošč na glavi je osem do devet, peta in šesta od njih pa mejita na oči. Za gože je značilno, tako kot za vse ostale plazilce, da imajo luskasto kožo, ki ne raste. Zato se kače občasno levijo, tako da staro kožo odložijo, pod njo pa je že nova in večja, kar jim omogoča rast.

progasti gož 2

Slika:www.kpss.si/ progasti gož

Goži se razmnožujejo tako, da samice v začetku poletja izležejo večje število mehko lupinastih jajc v kup razpadajočih organskih ostankov. Razvoj je neposreden, saj iz jajčec prilezejo povsem razvite mlade kače, ki pa imajo bolj pisan in kotrasten vzorec kot odrasle. Progasti gož je zavarovana živalska vrsta.

progasti gož 3

Slika:www.bodieko.si/ progasti gož

 

Vir:wikipedija

Comments are closed.