Konji

Konj

Konji so sesalci. Spadajo v red lihoprstih kopitarjev. To pomeni, da je njihovo kopito nedeljeno. Na sprednji strani kopita torej ni razdeljeno na polovico kot recimo pri kravah.

Konj je dokaj velika žival. Kot vsi sesalci je poraščen z dlako. Ta je posebej dolga na vrhu glave in po zgornjem delu vratu. Temu pravimo griva. Ima tudi dolg in košat rep. Tej dolgi dlaki na repu pravimo tudi žima. Uporabljajo jo za izdelovanje godalnih lokov.

konj

Slika:sl.wikipedia.org

Konji imajo velike oči. Celo največje med kopenjskimi sesalci. Tako je zato, ker je v naravi nanje prežalo veliko plenilcev. Zato so morali videti čimvečji del okolice, da bi plenilcem pravočasno ušli.

Konji zaznavajo vonje veliko bolje od človeka, vendar pa niti približno tako dobro kot psi. Tudi slišijo dobro. Ušesa lahko premikajo. Kar pomeni, da jim za poslušanje zvokov iz okolice, sploh ni treba premakniti glave, pa jih vseeno zelo dobro slišijo.

Konji imajo zelo dobro razvit čut za ravnotežje.

Zelo dobro razvit imajo tudi okus. Zato ne jedo vsega, kar jim ponudimo, pač pa le tisto, kar jim je všeč po okusu. Radi imajo na primer korenje, jabolka in seno.

Poznamo različne pasme konj. Med njimi so arabec, haflinger, islandski konj, lipicanec in druge.  Pasme konj se razlikujejo po videzu in po tem, za kaj jih ljudje uporabljajo.

Nekateri konji so tekmovalni konji. Ti se bodo odlično odrezali pri konjskih dirkah in preskakovanju ovir.

Vendar pa nikakor ne bodo mogli nadomestiti konja namenjenega delu na polju. Razlikujeta se že po svojem izgledu.

Poznamo pa tudi konje majhne rasti, ki jim pravimo poniji. Ti so primerni za učenje jahanja za otroke.

Konji imajo precej dolgo življenjsko dobo. Najstarejši konj, ki so ga klicali Old Billy, je bil star kar 62 let. Sicer pa konji živijo med 25 in 30 let. Nekateri tudi do 40.

old bily

Slika:www.johncornallantiques.com

Konj pa ni domača žival že od nekdaj. Potrebno jih je bilo udomačiti. Udomačevati so jih začeli v Aziji, in sicer že 4000 let pred našim štetjem.

V zgodovini so konji služili marsičemu. Namenjeni so bili bojevanju v vojni, delu na polju, prevažali so poštne kočije in kočije, va katerih so se ljudje prevažali sem ter tja, kot to danes počnemo z avtomobili.