Jaguar (znanstveno ime Panthera onca) je največja mačka v Južni in Srednji Ameriki in edini predstavnik vrste iz rodu Panthera v Ameriki. Pleni na tleh živeče sesalce in domače živali. So izredni plavalci, ki lovijo tudi žabe,ribe,želve in manjše aligatorje.

jaguar

V naravi je zaradi lova, ki je posledica njenega privlačnega kožuha, že zelo redka.

Živi v različnih življenjskih okoljih, od pragozda, grmičaste pokrajine, trstičja pa vse do obalnih gozdov. Najdemo ga tudi v odprti pokrajini, v kolikor mu trava in skale nudijo dovolj zavetja pri lovu.

jaguar-1

Slika:blog.nature.org/jaguar

Izvor imena jaguar ni pojasnjen. Neki viri predlagajo izposoditev imena od Južno Ameriškega Tupijskega jezika v angleščino preko portugalščine. V tupijskem jeziku je pravo ime te vrste jaguara, ki naj bi po teoriji pomenilo mesojedo žival. V sorodnem gvaranskem jeziku se jaguarete prevaja v `resnično strašna zver´, `s pasjim telesom´, `strašen pes´. V zgodnjih etimoloških poročilih jaguara pomeni `zver, ki svoj plen ubije z enim samim ugrizom´ in ta prevod vztraja pri več virih. Kakorkoli ta prevod je bil spoznan za napačnega. V mnogih srednjih in južnih ameriških državah se ime mačke nanaša na el tigre (tiger). Domnevamo, da prvi del znanstvenega poimenovanja panthera onca izvira iz grškega pan- (vsi) in -ther (zver), vendar bi to lahko bilo le poimenovanje ljudi. Čeprav je v angleščino prišlo preko klasičnih jezikov, ima panthera  poreklo verjetno iz vzhodne Azije in pomeni `rumenkasta žival´. Z onca naj bi bila označena bodica ali kavelj, kar se nanaša na živalske močne kremplje, vendar je najverjetnejša etimologija, da se je prilagodila na trenutno portugalsko ime živali, onça (on-sa).

jaguar mladiček

Slika:www.hdwallpapersimages.com/jaguar mladiček

Je masivnejši od leoparda, ima krajši rep, čokato telo in večje pege z dodatno notranjo liso. Velik je od 68 do 76 cm, dolg od 112 do 185 cm. Rep meri od 45 do 75 cm. Tehta lahko od 57 do 113 kg. Samice so v povprečju za 20 % manjše od samcev. Jaguar je edini izmed velikih mačk, ki ne more rjoveti.

Jaguar 3

Slika:www.neo-planete.com/jaguar

Kožuh je navadno rumenkasto rjav, lahko pa je skoraj bele do skoraj črne barve. Na trebuhu so nepravilno razporejene temne rozete. Zadnje del repa je pasast. Na spodnji čeljusti ima črn madež. Gornja stran uhlja je črna.

jaguar 4

Slika:www.zooborns.com/jaguar

Odrasli jaguarji so, razen v času parjenja, ko sta samec in samica kratek čas skupaj, samotarji. Samica je breja od 93 do 110 dni. Skoti 1-4 gole in slepe mladiče, ki ostanejo praviloma prvi dve leti pri materi, potem pa si poiščejo svoj teritorij in zato zapustijo družino. Lov in hranjenje.

jaguar 5

Slika:www.pinterest.com

Kot vse mačke je tudi jaguar mesojedec - hrani se le na mesu. Je priložnostni lovec, kar pomeni, da lovi ko se mu pojavi priložnost za to. Najraje lovi velik plen, kot so jelen, tapir, pes, ter celo anakonde in kajmane. Mačka pa bo jedla tudi manjši plen kot so žabe, ptice, ribe, opice, želve in kapibare.

Jaguar Vs Caiman

Slika:www.huffingtonpost.com

Jaguar svojo žrtev ugrizne globoko v grlo in jih zaduši; ta tehnika je značilna za vse predstavnike skupine panthera. Še raje pa ima metodo za ubijanje, ki je unikatna med mačkami: žrtev ugrizne naravnost skozi temensko kost na lobanji med ušesi s svojimi podočniki.

JaguarHuntingImage

Slika:imgarcade.org/jaguar

Podobno kot pri leopardu se tudi med jaguarji občasno pojavijo tako imenovani črni panterji, ki imajo navidez povsem črn kožuh. V sončnem vremenu se opazijo svetlejše rozete, z eno ali več pik v notranjosti, ki so značilne za jaguarja.

 

Vir:wikipedija

 

Comments are closed.