MALI MADAGASKARSKI TENREK

Mali madagaskarski tenrek živi na južnem in jugozahodnem delu Madagaskarja.Živi v polsuhih in tropskih deževnih predelih.Poznanih je 25.različnih vrst tenrekov v 4.rodovih

 

Mali madagaskarski tenrek zraste od 12. do 15.cm.Živijo predvsem na gozdnatih območjih,kjer čez dan spijo v votlih drevesih in jamah ponoči se pa odpravijo na lov.Tenrekova najljubša hrana so mlade miške,žuželke in ker so zelo dobri plezalci tudi gnezda manjših ptic.Njihova teža je med 110-220 grami.Samice so ponavadi malo večje in težje kot samčki.

Barva dlake je temnorjava do temno bež.Barva bodice se razlikuje od bež do temno rjave barve.Na zadnji strani glave in po hrbtu je pokrit z bodicami vendar nima tako gostih kot imajo evropski ježeki.

SONY DSC

Slika:vdc-kranj

Življenska doba malega ježeka je od 3-5 let v divjini,v ujetništvu od 6-9 let.Tenreki so samotarji,skupaj pridejo,ko je čas za parjenje.V ujetništvu lahko živi več tenrekov skupaj vendar nikoli ne smeta bit dva samca skupaj,ker pride do pretepa.

Od konca septembra do konca marca ima mali ježek zimsko spanje.V tem času se njegov metabolizem upočasni in le redko zapusti zimsko spanje in se gre hranit.Pred zimskim spanjem naj ima na zalogi veliko hrane(mačji briketi,mokarji).Med zimskim spanjem pogosto izgubijo 50.gramov telesne teže,pomembno pa je,da nesmejo tehtati manj kot 100.gramov ker lahko poginejo.

tenrek

Slika:tkomalnaokrog

Iz zimskega spanja se prebudijo v začetku aprila.Tenreki se parijo od aprila do septembra.V tem času se pri samčku izloča mlečna tekočina iz očk in nosu.Ob parjenju samica spušča čudne zvoke podobne prašičjemu,samčka se nič ne sliši.Parjenje lahko traja eno urco.Nekje 65.dni traja in samička skoti 4-9 mladičkov.Prvi tedn mladičkov nesmemo gledat in se jih dotikat,ker se mamica lahko počuti ogroženo in mladičke poje.Mladički so slepi brez dlake in bodic.Ob rojstvu tehtajo 8.gramov.Po približno sedmih dnevih se lahko vidijo prve bodice in očke začno počasi odpirat.Po 14.dnevih začnejo zapuščat gnezdo in poskušat hrano.Po 5.tednih mladički tehtajo 50.gramov takrat so že samostojni in jih lahko ločimo od mame.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Slika:tkomalnaokrog

Pri tenrekih je ugotovit spol zelo teško.Najbolje se vidi pri spolno zrelih živali.Samčki imajo nad očmi izbokline,v času parjenja pa dobijo okoli oči izrazit svetel obroč ter jim začne teči mlečni izcedek iz očk in nosu.Samči imajo tud bolj okroglo glavo.Samičke pa imajo bolj špičast nos in ob parjenju spuščajo čudne zvoke podobne prašičjemu.

Malega ježeka lahko vidiš v  ZOO Ljubljana

Vir:Teraristika,Wikipedija

Comments are closed.