MORSKI KONJIČEK

seahorse

Morski konjiček, čudoviti član družine morskih šil, izgleda kot šahovska figura. Plava pokončno ter uide svojim sovražnikom tako, da prevzame barvo podvodnih rastlin. Morski konjički so ljubki prebivalci toplih morij, v vodo tako rekoč lebdijo, pri čemer jih pokonci drži hrbtna plavut.

morski konjiček1

Obstaja 35 vrst, od 2,5 - centimetrske pritlikave vrste do 25 - centimetrskega malajskega morskega konjička. Morskega konjička najdemo običajno na morskem dnu poraslega z morsko travo, v toplih plitvih vodah. Medtem, ko imajo nekatere vrste raje blatna ter peskovita območja, druga zopet najdemo na koralah, gobah ter na koreninah mangrove. V vsakem primeru naletimo na morskega konjička v bližini morskih tokov, da je zagotovljena zadostna količina njihove glavne hrane planktona.

TCRO40112A

Slika:www.mostbeautifulthings.net / morski konjiček

Da jih tokovi ne odnesejo, se z dolgim repom ovijejo okrog bližnje rastline. Repi so posebej prirejeni za oprijem. Morski konjički se stalni hranijo. Prehranjujejo se s planktonom ali z drugimi zelo majhnimi morskimi živalmi, kot so ribice.

morski konjiček 1

Slika:wallpaperchimp.com / morski konjiček

Morski konjički lahko premikajo obe očesi, neodvisno enega od drugega, tako da lahko opazujejo gibanje mimo plavajočih majhnih morskih živali, ne da bi pri tem izdali svojo prisotnost. Ko ugotovijo, da jim je plen dosegljiv, bliskovito zgrabijo po njem ali ga iz razdalje do 3 centimetrov posesajo.

Sea Horse 2

Slika:socratic.org / morski konjiček

Morski konjiček odvrne pozornost svojih sovražnikov z dolgimi kožnimi nitkami ter z zaščitno barvo, ki oponaša morske rastline, med katerimi živi.

Samček je odgovoren za širjenje roda. Po dolgem in hrupnem snubljenju- več dni se razkazujejo, pogosto menjajo barvo ter z nagibanjem glave proizvajajo tleskajoče šume, stisne samička jajčeca v zarodno vrečko samčka na trebušni strani. Po oploditvi se nato jajčeca v tej vrečki razvijejo, dokler ne dozorijo. Drugače kot pri večini drugih živali proizvaja samček posebno hranilno tekočino za embrije. Na koncu obdobja zorenja spusti samček mladiče, da prosto plavajo v morje.

 

seahorses-lots-of-babies

Slika:www.duskyswondersite.com / morski konjički - mladički

Kot redkost in kurioziteta morskega živalstva so dolgo časa smatrali morskega konjička za mitološko žival. Ko so nato na podlagi znanstvenih raziskav spoznali podrobnosti njegovega čudovitega življenja je hitro postal občudovana akvarijska ribica. Vendar pa je v akvariju - izven njegovega naravnega življenskega prostora zelo težko obdržati pri življenju.

morski konjiček- akarij

Slika:pixgood.com/ morski konjiček - akvarij

 

Vir:Pavel Auda Praha

Comments are closed.