Medved

Medvedi so veliki sesalci iz reda zveri. Vsi so krepkega telesa, z veliko lobanjo, močnimi nogami in kratkim repom.

medved1

Slika: dreamatico.com/ medved in mladicki

Živijo v  Severni Ameriki ter v delih Severne afrike in Južne Amerike. Večinoma so gozdne živali. V nasprotju z večino zveri uživajo veliko rastlinske hrane.

medved2

Slika: kids.nationalgeographic.com/ medved-mladicka

Evolucijski razvoj medvedov se je začel pred približno 38 milijoni let z drobno in gracilno živaljo iz rodu Parictis, ki se je pojavila v Severni Ameriki v poznem eocenu, v Evraziji in Afriki pa šele v miocenu. Ta najstarejši predstavnik medvedov je imel lobanjo dolgo le 7 cm. Kot najprimitivnejši predstavniki medvedov pa so prepoznane živali iz rodu Cephalogale. To so bili psu podobni zgodnji medvedi velikosti rakuna, iz katerih se je kasneje razvil rod Ursavus, katerega predstavniki so bili že podobni današnjim medvedom. Moderni rod Ursus se je pojavil pred 5 do 10 milijoni let.

medved3

Slika: www.telegraph.co.uk/ rjavi medved

Samci so do 20 % težji od samic. Kožuh je lahko rjave, črne ali bele barve, na prsih so pogoste bele ali rumene lise. Posebnež v barvi kožuha je edino orjaški panda.

medved4

Slika: foxnews.com/ medved

Po zgradbi telesa je tršat, glava je okrogla, gobec ošiljen, toda ravno odsekan. Vrat je kratek in debel, tudi uhlji so kratki, oči razmeroma majhne, noge srednje dolge. Zadnji del lobanje je širok, tilnik močan in izrazit, vratna vretenca so kratka in močna. Na nogah ima medved po pet prstov z velikimi zakrivljenimi kremplji, ki jih ne more vpotegniti, zato so na konicah precej obrabljeni.

medved5

Slika: pokemonreborn.com/ medved

Zobje sekalci so dokaj veliki, pogosto imajo krpaste vrhove in se ujemajo z močnimi, večinoma z robovi ali žlebovi opremljenimi čekani. Kočniki so topi, v spodnji čeljusti vedno širši kot daljši, pripravni za žvečenje rastlinske hrane.

medved6

Slika: bearscots.org.uk/ medveda

Med čutili imajo najbolj razvit voh, vendar tudi dobro slišijo in slabše vidijo.

medved7

Slika: dailymail.co.uk/ medved

Medvedi so v primerjavi z drugimi zvermi počasne živali, vendar so lahko vseeno zelo hitri. Pri hoji stopajo po celih, skoraj povsem golih podplatih. Dobro tudi plezajo. Zna se postaviti pokonci in na zadnjih nogah lahko prehodi določeno razdaljo. Nekateri medvedi se izogibajo vode, drugi pa znajo dobro plavati ali se celo globoko in dolgotrajno potapljati.

medved8

Slika: grizzlybearwatching.com/ medved

Večina medvedov je vsejedih in se hranijo z mesno hrano, vključno z žuželkami in ribami ter rastlinsko hrano. Poleg sadežev in jagod jedo tudi koreninice, sočne trave in drevesne popke. severni medved je izključno mesojed, orjaški panda pa je rastlinojed.

medved9

Slika: dailymail.co.uk/ medveda

Močnejše vrste so nevarne roparske zveri. Kadar so lačne, napadejo večje živali in lahko povzročijo med čredami živine in drobnico veliko škodo.

medved11

Slika: fun.blogs2.ru/ medved in tiger

Medvedi v hladnih območjih zimo prespijo. Med zimskim mirovanjem medvedke tudi kotijo.Skotijo od 1 do 5 mladičev, ki so ob rojstvu slepi. Samec včasih tudi poje mladiče.

Mother Orsa (L) and her three young bears discover the open-air enclosure at the wildlife park Tripsdrill, on 10 April 2012, near Cleebronn, southern Germany .  AFP PHOTO / FRANZISKA KRAUFMANN  GERMANY OUT (Photo credit should read FRANZISKA KRAUFMANN/AFP/Getty Images)

Slika: framework.latimes.com/ medved in mladicki

 

 

Vir: wikipedija

Comments are closed.