Muce

Mačka – podoba milosti in bogov

Tudi mačke so sesalci. Spadajo v skupino mačk, kamor uvrščamo tudi leve in tigre. Vendar so domače mačke, ki živijo na našem dvorišču ali v naši hiši, za razliko od levov ali tigrov veliko manjše. Pa tudi rjoveto ne znajo. Znajo pa mjavkati in presti.

Lahko imajo dolgo ali kratko dlako različnih barv.

Imajo štiri noge, glavo, trup, ter rep, ki jim pomaga pri vzpostavljanju ravnotežja.  Mačke zelo dobro slišijo in vohajo.

Na glavi imajo poleg ušes tudi oči. Če v temi vanje posvetimo z lučjo, se bodo svetile. To je zaradi posebne plasti odbojnih celic v mačjem očesu, ki delujejo kot ogledalo.

Okrog gobčka, v katerem so majhni, ostri zobje, imajo mačke brčice. Te jim, zaradi svoje občutljivosti, pomagajo pri izogibanju oviram na njihovih nočnih pohodih.

Mačke imajo na tačkah kremplje. Vendar ti kremplji niso zmeraj zunaj, kot pri psu, pač pa jih lahko skrijejo. Če pa jih potrebujejo, recimo za plezanje ali lovljenje plena, pa jih hitro spravijo na plan in uporabijo.

Posebnost mačk je tudi ta, da se pri padcu obnejo tako, da pristanejo na nogah. To je zato, ker imajo sposobnost, da se v zraku obrnejo na take  v manj kot dveh sekundah.

bigstock-Kitten-29358236

Mačke skotijo 2 – 4 mladičke. Za kotenje poiščejo skrit, varen prostor, tam potem skrbijo za svoje mladiče. Vse dokler niso dovolj samostojni za »zunanji« svet. Mačji mladiči se namreč skotijo z zlepljenimi očmi, ki se odprejo po približno 1 tednu.

Mačke skrbijo tudi za tuje mačje mladiče, če se ti zatečejo k njim.

Tudi pri mačkah poznamo pasemske mačke (to so recimo perzijska mačka, sfinga...)

Za mačke je značilno, da se zelo redno umivajo. To je zato, da uravnavajo telesno temperaturo, čistijo rane, se sproščajo...

Mačko je človek udomačil pred približno 5000 leti. V Evropo pa so prišle okrog leta 100 pred našim štetjem.

V Egiptu so mačke častili, saj so verjeli, da je to boginja Bastet v novi podobi ( prej je bila ženska z mačjo glavo, potem pa se je spremenila v mačko), zato je bila mačka zanje milosti in bogov.