MAINE COON

Maine Coon je velika mačka v pravem pomenu besede in zelo dobro prilagojena podnebju z ostro klimo. Danes ta pasma ne doseže takšno telesno težo, kot jo je nekoč v divjini (takrat je velikost bila potrebna za preživetje in ohranjanje vrste) ampak vseeno so samci lahko težki okrog 12 kg (samice nekoliko manj) in so v primerjavi z ostalimi »mačjimi vrstniki« pravi orjaki.
Telo teh mačk je dolgo in mišičasto z močnim vratom, šape so velike in okrogle, rep je dolg skoraj kot telo in zelo gosto porasel z dlako. Maine Coon mačke imajo široko in pravokotno glavo z zaobljenim čelom, ter močno povdarjeno brado. Uhlja sta velika (zaželeni so čopki na vrhu in notranjosti uhlja), široka na bazi in rahlo nagnjena naprej. Oči so velike, ovalne (ko so močno odprte so okrogle) in precej narazen (dovoljene so vse barve). Dlaka je krajša na plečih (in glavi) in daljša na šapah in trebuhu (zaščita pred snegom), svilnata in gosta (lahko se vzdržuje). Poznamo veliko barvnih kombinacij (zelo malo jih ni dovoljeno).
Razvoj Maine Coon mačk je zelo počasen in dosežejo ga med 3-5 letom starosti (tisti, ki jih poznajo pravijo, da »nikoli« ne odrastejo).

MAINE COON

Slika:www.deviantart.com/maine coon

Značaj teh velikih mačk je izredno umirjen (plemenit in vzvišen) in nežen. Lahko so vaši najboljši prijatelji ali partnerji v igri. Do otrok in ostalih domačih živali so izredno prijazni ampak do tujcev na začetku zadržani in previdni. Zelo vas bo presenetila inteligentnost teh mačk – hitro se naučijo odpirati omarice, vodo, prinašati igrače, »pogovarjati« se in slediti lastniku pri opravilih – v vseh pogledih bodo vaš «najboljši« prijatelj (ali prijatelj vaših otrok).

MAINE COON

Slika:mainecoon.org/maine coon

Pred nakupom Main Coon mladička bi želel opozoriti vse potencialne kupce, da razmislijo o nekaterih pomembnih vprašanjih:

  • Ali je trenutek za nakup ugoden? Moramo vedeti, da Maine Coon mačke potrebujejo bližino človeka in velike spremembe v vaši družini (rojstvo otroka, selitev, pogosta odsotnost zaradi službe ...) niso primerne za prihod mladička v nov dom.
  • Zakaj želite Maine Coon mladička? Odsvetujem nakup mladička zaradi trenutne modne »muhe« ali trenutka »slabosti«, ker je majhen mucek prisrčen (takšni nakupi običajno ne končajo dobro za žival). Maine Coon so prav poseben primer, ker potrebujejo človeka ob sebi (niso radi sami), nega in skrb za prehranjevanje so velikega pomena (Maine Coon mačka doseže svojo polno rast in zrelost dokaj pozno med 3 in 5 letom) in moramo se zavedati, da bo naš mladiček zrasel v veliko mačko (težjo od 10 kg).
  • Ali imate trenutno  dovolj časa za vzgojo mladička? Mladiček potrebuje veliko časa za igro z vami (pred prihodom v vaš dom je imel veliko družbo za igro – bratce in sestrice), ker je naenkrat ostal sam. Skozi igro se bosta spoznala, navadil se bo na vas (in vašo družino) in postal bo manj plašen (zaradi novega okolja). Zavedati se morate, da hranjenje in čiščenje mačjega stranišča vzame tudi nekaj časa zato je dobro naloge razdeliti med družinske člane. Ste pripravljeni za takšne naloge?
  • Ali ste seznanjeni s stroški nakupa Maine Coon mladička in ostalih dodatnih stroškov? Zelo pomembno vprašanje, ker Maine Coon mladiček  kupljen (za hišnega ljubljenčka) pri registriranem in odgovornem rejcu (predlagam samo takšen način nakupa, kar pomeni, da ima rejec vso potrebno dokumentacijo v zvezi mladička) ni ravno poceni. Drugo vprašanje je če želite kupiti mladička za nadaljno rejo, ker so takrat tudi pogoji nakupa drugačni. Pred nakupom se obvezno pozanimajte za ceno (vsak resen rejec vas bo vprašal za razlog nakupa). Razen tega glavnega stroška so tukaj še izdatki za nakup: mačjega stranišča, mačjih posod, igrač, igralnega plezala, mačje hrane ... in tukaj so še občasni (včasih tudi neplanirani) obiski veterinarja. Tako preskrbljen mladiček bo zrasel v veliko in zadovoljno Maine Coon mačko, kar si vsak lastnik tudi želi.
  • Varstvo v času dopustov ali službenih poti? Vredno razmisleka! Vedno poskrbite, da boste v tem času imeli »primerno« zamenjavo (sorodniki ali prijatelji, kateri že poznajo navade vaše mačke ali mačk). Izbrana oseba (ali osebe) bo razen hranjenja in čiščenja mačjega stranišča morala ponuditi »nekaj  več« - igranje in crkljanje tako, da bo čas vaše odsotnosti čim manj stresen.
maine coon oprema

Slika:http://www.goldenmainecoon.si/oprema

Maine Coon mladički za dobro zdravje in kondicijo potrebujejo zdravo in vitaminsko prehrano, večjo količino vode - Maine Coon mačke obožujejo vodo in nekatere se pogosto igrajo z njo tako, da kontroliramo, če je v posodi vedno dovolj vode. Maine Coon mačke morajo imeti na voljo 24 ur na dan hrano in vodo

Mlade mačke hranimo:
-    brikete za mlade mačke, ki jih ima mačka stalno na voljo,
-    da bo naš mladiček zrasel v veliko mačko mu nudimo tudi kozje mleko (kravjega mleka mačka ne sme jesti),
-    nekajkrat na teden naj dobi surovo meso (goveje, piščančje, puranje, zajčje, svinjsko…) narezano na večje kose tako, da mačka meso grize in si tako čisti zobe,
-    prav tako nekajkrat tedensko damo mački hrano iz konzerve.

2ke3173edee6

Slika:www.planet-lepote.com/maine coon pri kosilu

Posoda za hrano in vodo naj bo vedno čista! Danes v specializiranih trgovinah (hrana in potrebščine za male živali) imamo na razpolago veliko prehrambenih (in ostalih dodatkov k prehrani) izdelkov za mačje mladiče.

Mačje stranišče postavite tako, da ni v bližini vode in hrane (najboljši bo kakšen neutralen, tamnejši kotiček) in poskrbite, da bo vedno čisto in napolnjeno z mačjim peskom

macje stranisce

Slika:www.zooplus.hr/mačje stranišče

Poskrbite tudi za zabavo vašega ljubljenčka (različne igrače – miške, palice s perjem, tunele, igralno drevo-plezalo), ker bo na ta način ostal v dobri fizični kondiciji in še bolj se bo navezal na vas in vašo družino.

Maine Coon moramo od samega začetka naučiti, da je tudi nega del njegovega življenja tako, da mu ta »opravek« ne bo odveč in, da ga sprejme z veseljem. Ko začnemo s česanjem počnimo to nežno in vsaj dvakrat tednosko (privajanje je posebej pomembno če bomo mačko peljali na razstave, ker bo takrat potrebna tudi bolj intenzivna nega). S kopanjem začnemo po dvanajstih tednih starosti - to pomeni, da ga je vzreditelj že skopal (če je bilo potreno). Redno pregledujemo nos, ušesa, oči in skrbimo, da mladiček nima bolh ali ostalih zajedalcev (lahko pa jih dobi od drugih živali če ga spuščamo na dvorišče).
V primeru, da mladič ni ješč ali razigran (več dni zaporedoma po prihodu v nov dom), če ima suh smrček, solzne oz. motne oči, drisko kontaktirajte vzreditelja in obiščite veterinarja.

maine coon mladiček

Slika:www.igre123.com/maine coon mladiček

Skrb za odraslo mačko je enaka kot pri mladičkih – le beikete spremenimo. Tako mački nudimo beikete za odrasle mačke. Še vedno pazimo na zadostno količino sveže vode (zaradi igranja), kakor tudi na čistočo mačjega stranišča (posebej če imamo več mačk) in zadostno količino mačjega peska. Nega odrasle mačke je nekoliko bolj zahtevna (Maine Coon mačke niso ravno »majhne« ) glede na čas, katerega porabimo za česanje ali kopanje. Sicer nega Maine Coon mačke sama po sebi ni zahtevna zaradi njihve hvaležne svilnate dlake. Pozorno moramo razčesati del okrog vratu, na trebuhu in tačkah, kejr je dlaka daljša in bolj gosta. Občasno (po potrebi) jih skopamo (odvisno ali so hišni ljubljenčki ali razstavne mačke) in pri tem pazimo, da voda ne pride v ušesa. Redno pregledujemo oči, nos, ušesa, zobe (zaradi gingivitisa in stomatitisa), ter še vedno pazimo na bolhe in ostale zajedalce.

Maine-Coon-1

Slika:www.macke.hr/maine coon

Ne smemo pozabiti na dodatke k prehrani (vitamine) in sredstvo/pasto za odstranjevanje dlake iz telesa (mačka s čiščenjem nekaj dlake tudi poliže in poje), katero umešamo v hrano ali jo poližejo direktno iz tube (če naše Maine Coon mačke imajo rade travo potem pasto za izločanje dlake iz telesa ne dajamo). Kot sem omenil nekatere mačke imajo rade travo in na ta način dobijo dodatne vitamine in lažje odpravijo dlako iz telesa. Mačjo travo lahko sami vzgojimo tako, da seme kupimo in v velik cvetlični lonec z zemljo travo enostavno posejemo – vaša mačka vam bo zelo hvaležna.

Maine Coon mačka nikoli ni prestara za igro, njena energija in veselje do igre je »večno«. Po izkušnjah moje mačke obožujejo različne igrače in igralno-spalno plezalo, ki ga imajo doma. Veliko časa potrebujejo za igro, tako se družijo z nami ali našimi obiskovalci.
Zadovoljna in zdrava Maine Coon mačka bo vaš zvest spremljevalec in prijatelj do konca, kar vam bo tudi na svoj poseben način tudi pokazala.

maine-coon2

Slika:simplycatbreeds.org/maine coon

Neglede ali želimo Maine Coon mladiča za nadaljno vzrejo ali kot hišnega ljubljenčka – moramo ga počasi privajati na novo okolje, nov dom.

Ko pridete domov z mladičem (starim 12 ali več tednov, nikakor mlajšim) poskrbite, da bo njegovo prvo srečanje z družino, ostalimi hišnimi ljubljenčki (če jih imate) in samim okoljem umirjeno (čim manj stresno). Poskbite tako, da ga spustite v miren kotiček vašega doma (kjer ste že prej uredili vse potrebo – hrano, vodo, mačje straniče, igrače, odejco....) in pustite, da bo samostojno začel raziskovati okrog sebe in se tako počasi navajal na okolje in vse ostalo. Če imate druge hišne ljubljenčke (psa ali mačko) bodite pozorni na njihove reakcije in na začetku (vsaj nekaj dni) ne puščajte mladička samega z njimi.
Bodite pozorni tudi na prehranjevalne navade vašega Maine Coon mladička, na  uporabo mačjega stranišča in podlage za praskanje (če jo uporablja je vaše pohištvo »rešeno«) in na njegovo vedenje do drugih ljudi ali živali.

Priprava Maine Coon mačke na razstavo

Priprava mačke mora začeti par dni pred odhodom na razstavo, ker vsega ne moremo postoriti v zadnjem trenutku. V veliko pomoč je če mačko redno negujemo, skrbimo za njeno zdravje (vsa potrebna cepljenja) in fizično kondicijo, ker se moramo zavedati, da lahko tekmujejo samo zdrave mačke.

maine coon razstava

Slika:www.sloreef.com/razstava

Zunanji videz je zelo pomemben: negovana dlaka po celem telesu, vedno čiste oči in ušesa, ter čist in urejen rep (po takšni negi je izredno košat in lep).
Pred odhodom še enkrat preverimo če imamo vse potrebno: posodo za vodo in hrano, mačje stranišče in pesek, odejo, glavnik in ostale potrebne pripomočke za nego, igrače ....
Na »prizorišču« udobno namestite svojo tekmovalno mačko v kletko v katero ste prej dali odejo (da se mačka lahko spočije ali zaspi po potrebi), posodo z vodo in hrano (priporočljiva je suha hrana), napolnjeno mačje stranišče in najljubše igrače vaše mačke.
Razstava se lahko začne, vi in vaša mačka sta pripravljena – želimo veliko sreče!
Ni pomembna zmaga ali poraz na razstavi, pomembno je, da ste sodelovali, spoznali veliko novih obrazov (in se lepo imeli) in zvedeli nekaj koristnega v zvezi z Maine Coon mačkami. Vaša mačka bo za vas vedno nekaj posebnega – vaša glavna atrakcija doma.

 

Vir:http://www.goldenmainecoon.si/

Comments are closed.