NORVEŠKA GOZDNA MAČKA

Norveška gozdna mačka je avtohtona pasma skandinavskega polotoka. Tu se je pojavila pred več kot 500 leti. Zgodovina jo povezuje z Vikingi. Dejansko zgleda da je to ljudstvo udomačilo močno gozdno muco in jo vzdrževalo v bližini svojih domov in kmetij, da bi branila hišno shrambo pred lakoto nenasitljivih miši. Zaradi istega razloga so Norveške Gozdne Mačke sledile vikingom tudi med plovbo po severnih morjih, da bi branile dragoceno hrano pred sovražnimi glodalci. To popolnoma naravno pasmo omenjuje tudi nordijska mitologija. Skandinavska boginja ljubezni in plodnosti Freya je tavala po svetu in iskala svojega moža Óðka. Med tavanjem se je vozila na vozu ki sta ga vlekla dvoje srebrnih dolgodlakih Norveških Gozdnih Mačk. Skandinavski bog groma, Thor, pa je meril svojo moč z vzdigovanjem te velike in težke muce. Prvič je Norveško Gozdno Muco omenil danski duhovnik in naturalist Peter Clausson Friis leta 1559, ko je opravljal raziskavo z namenom da razdeli rise v tri skupine: ris volk, ris lisica in ris mačka. Leta 1835 je izšla zbirka povesti in pesmi Norske Folkeeventyr (norveške ljudske pravljice), ki sta jo zbrala pisatelj Peter Christen Asbjørnsten in pesnik Jørgen Moe. V to zbirko sta prepisala starodavne folkloristične skandinavske legende v katerih se pogostoma pojavi Norvežanka. Najsmešnejša, verodostojna novica o tej pasmi se nanaša na uživanje zaupa pri danski vladi. Dejansko do leta 1965, ko so iz uradnih registrov zbrisali mačje storitve, so bile Norveške Gozdne Muce zaposlene pri danski pošti, kjer so stražile v skladiščih in na ladjah ob prevozu visoko vrednega blaga.

norveška gozdna muca

Slika:sl.wikipedia.org

Leta 1930 so zaradi zapustitve podeželja in udomačitve Norveške Gozdne Mačke prebivalci skandinavskega polotoka opazili, da so se iz parjenja z navadnimi hišnimi mucami kotili samo kratkodlaki mladiči. To ker je gen kratkodlakega kožuha dominanten. Tipičen kožušček Norvežanke je postajal zaradi teh genetskih faktorijev vedno redkejši. Že pred drugo svetovno vojno so norvežani predstavili na razstavo v Oslu enega izmed predstavnikov njihove gozdne muce. Po vojni je nekaj občudovalcev nadaljevalo z načrtom za ohranitev pasme. Uporabili so najbolj primerne in najboljše muce ki so jih imeli na razpolago. Vzreja te izjemno inteligentne, velike muce se je začela leta 1973, ko so se norvežani odločili za programirano parjenje muce Pippe z mačkonom gospe Else Nylund, Pan's Trulsom. Leta 1975 se je skupina prvih vzrediteljev združila in ustanovila prvi krožek, Norsk Skogkattring, za programirano vzrejo pasme. Končno so norvežani leta 1977 predstavili na nazstavi mačk v Oslu 150 muc katere so imele tri rodovniške generacije. Mednarodna Felinološka Organizacija FIFé (Fédération Internationale Féline) je ob tej priložnosti poslala mednarodnega sodnika da bi registriral in sporočal o fenotipu te nove pasme. Novembra istega leta je FIFé priznala na generalnem sestanku ki je potekal v Parizu Pan's Trulsa, kot prvega predstavnika Norveške Gozdne Mačke.

norveska gozdna macka 2

Slika:www.whiskas.si

Telo Norveške Gozdne Mačke je močno in mišičasto. Odrasli samci tehtajo od 6 do 8 kg, samice pa od 4 do 6 kg. Njene zadnje tačice so nekoliko višje od sprednjih. Izjemno močni kremplji omogočajo spretno plezanje po drevesih. Glava Norvežanke je v obliki enakostraničnega trikotnika. Muca ima močno brado in dolg raven grški profil. Čelo je visoko, nekoliko zaokroženo. Ušesa so velika, zunanja stranica trikotnika (glave) se nadaljuje z zunanjo stranico ušesa. Na vrhu ušes so razviti čopki. Ušesa so obrnjena nekoliko v naprej. Oči so izrazite, velike, v obliki mandeljna, diagonalno postavljene. Kožuh Norveške Gozdne Mačke je srednje dolžine. Značilna sta njegova vodotesna površina in gosta, topla pod-dlaka. Ta izredna vrsta kožuha jo ščiti pred mrzlo severno zimo. Rep je dolg in košat. Okoli vratu se ji oblikuje dolga ovratnica in na zadnjih tačkah se v zimskih mesecih pojavijo lepe vrečaste hlače. Priznane barve Norveške Gozdne Mačke so: bela, črna, rdeča, krem, modra, srebrna, zlata, dim, želvovinasta, z različnimi tigrastimi vzorci in kombinacije z belo. Barva oči se mora ujemati z barvo kožuha. Nekatere muce lahko imajo oči dveh različnih barv.

Njen značaj je prijazen in živahen. Zelo rada se igra. Zaradi teh kvalitet z lahkoto živi v stanovanju. Naveže se na gospodarja in mu sledi. Ljubi otroke in če v družini je tudi kuža, se tudi z njim rada igra. Poskrbeti je treba le da ima na voljo dovolj igrač ter plezalnih in praskalnih površin. Njenega srednjedolgega kožuha ni treba dnevno krtačiti. Večinoma ga povsem dobro vzdržuje sama. Pred razstavo pa potrebuje da jo okopamo, tako da se primerno predstavlja sodnikom in občinstvu.

norveska gozdna macka 3

Slika:www.pesjanar.si

Norveško ime te muce je Norsk Skogkatt izvira iz norveških besed Norsk - Norveška, skog - gozd in katt muca. Norvežanka je edina muca ki se vrača iz drevesa z glavo navzdol. To ji omogoča njen dolgi rep ki nastopa kot dvokrak vzvod.

Norveška-gozdna-mačka 4

Slika:www.mucek.si

 

Vir:Wikipedija

Comments are closed.