PERZIJSKA MAČKA

Perzijska mačka je najbolj priljubljena pasma domačih mačk. Izvira iz Bližnjega vzhoda, kjer so jo vzgajali že pred mnogimi stoletji, po nekaterih ocenah seže zgodovina te mačke 2000 let nazaj. Nedvomno je bila privilegij bogatih slojev, namenjena izključno ljubkovanju in poudarku statusnega simbola. V Italijo naj bi že leta 1521 prinesel perzijko s svojega potovanja po Iranu (nekdanja Perzija) italijanski raziskovalec Pietro della Valle.

perzijska_macka

Slika:www.fotkadana.com

Zanimanje za perzijsko mačko je skokovito poraslo ob razstavi mačk v londonski Kristalni Palači leta 1889. Angleška kraljica Viktorija si je tedaj priskrbela modro perzijko, druge barve so bile samo še črna in bela. Popularnost perzijske mačke se je širila po celi Evropi, po drugi svetovni vojni tudi v Ameriki. Ljubitelji so pri vzreji poskušali priti do novih barvnih različic, pri čemer so bili uspešni, saj danes poznamo okoli tristo različic barv in vzorcev.

perzijska_macka 2

Slika:pawpeds.com

Selektivna vzreja pa je prinesla tudi nezaželene pojave kot je pretirano plosek nos, kar povzroča težave pri dihanju in solzenje zaradi prekratkega solznega kanala. Če hujše pa so zdravstvene težave zaradi dedne nagnjenosti k policistični ledvici.

persian-cat3

Slika:purrfectcatbreeds.com

Perzijska mačka je zelo stara, dolgodlake pasme domačih mačk. Od začetka 20. stoletja perzijske mačke, je najbolj priljubljena čistokrvna mačka, zato je še vedno najpogostejša pri mačjih razstavah.

perzijska muca 4

Slika:7-themes.com

Predhodniki Dolgodlake mačke, zdaj prihajajo v Evropo iz 16. stoletja iz države Southwest in Srednje Azije. Tuje dolgodlake mačke so križali, vključno z domačimi dolgodlakimi mački.

 

persijska muca 5

Slika:www.the-cat-guide.com

Perzijskih mačk bilo znano več kot 200 let, in je verjel, da je prvi izvod v Evropo prinesel italijanski raziskovalec Pietro Della Valle. Pasma je bila prvič uradno registrirana v Veliki Britaniji, v poznem 19. stoletju.

perzijska muca 6

Slika:www.sampaikini.com

Značilnosti Perzijske mačke se štejejo, da so najbolj miroljubne pasme. Strpni so do drugih mačk v hiši, in so trdno vezane na svojega lastnika.

perzijska muca 7

Slika:sfdh.hr

Sodobna perzijska mačka se razlikuje od zgodnjih kopij, predvsem v obliki glave. Vendar pa so nekateri rejci danes zrasli v tradicionalno vrsto perzijske mačke.

Dlaka perzijske mačke zahtevaja vsakodnevno nego, da ostane čista in pospravljena in da mačka ne bi imela težave zaradi zaužitja dlake med čiščenjem. Pomanjkljivo skrb za las perzijske mačke lahko povzročijo neudobna potrebna striženja, kakor tudi spremembe na koži mačke.

perzijska muca 8

Slika:redorbit.com

Perzijski pasma pogosto trpi zaradi dedne bolezni ledvic, ki lahko povzroči odpoved ledvic.

 

Vir:wikipedija

Comments are closed.