Psi

Pes – človekov najboljši prijatelj

Psi spadajo med sesalce. Lahko so majhni. Ali pa veliki. Lahko imajo svetlo ali temno dlako, ki je dolga ali pa čisto kratka. Obstajajo tudi takšni, ki so skoraj goli.

2014-03-29 13.06.04

Slika:www.malidon.si

Vsi psi imajo smrček, s katerim vohajo. Psi zaznavajo vonjave veliko bolje kot ljudje. Prav tako imajo vsi štiri tačke. Na tačkah imajo blazinice in kremplje, ki pa jih ne morejo »pospraviti«, kot lahko to storijo mačke. Psi imajo v gobcu, tako imenujemo pasja usta, vrsto čudovitih ostrih zob. Uporabljajo jih predvsem za hranjenje. Poleg zob ima vsak pes v gobcu tudi jezik. Z njim lahko pije.

2014-03-29 12.58.13

Slika:www.malidon.si

Psi se oglašajo na različne načine. Lahko lajajo ali cvilijo. Včasih tudi tulijo ali renčijo.

Pse lahko delimo na pasemske in mešančke. Poznamo več kot 450 različnih pasem psov. Med njimi labradorca, zlatega prinašalca, nemškega in škotskega ovčarja, bernskega planšarja itd. Beseda pasma pomeni domače živali iste vrste, v našem primeru pse, ki se po določenih lastnostih (velikosti, barvi dlake, vedenju) razlikujejo od drugih predstavnikov  svoje vrste. Vse te različne pasme psov niso nastale kar same od sebe. Pač pa smo jih naredili ljudje. Kako? Tako, da smo med psi izbrali tiste, ki so imeli za nas najboljše lastnosti. Nato smo jih med seboj križali.

bernskiplansarskipes

Slika:www.savel-hobi.net

Mečanci so psi, ki niso določene pasme, pač pa so mešanica različnih pasem psov.

Pasje samice skotijo različno število mladičkov. Manjše psice skotijo do 5 mladičkov, večje pa 8-12, nekatere še več.

DSC02653

Slika:www.malidon.si

Kako dolgo psi živijo? To je različno. Nekateri psi le 8 let, spet drugi pa lahko dočakajo tudi 20 let ali celo več. V povprečju pa pes živi 10-12 let.

Pes pa ne živi s človekom že od nekdaj. Psi so bili včasih volkovi, ki so jih ljudje potem udomačili. To se je zgodilo pred več kot 15.000 leti. Pes je bila prve žival, ki jo je človek udomačil.

volk

Slika:www.primorski.it

Psa lahko tudi marsičesa naučimo. Lahko ga naučimo, da sede, leže, zalaja, prinese kakšno stvar in še marsikaj.

Da je pes človekov najboljši prijatelj pravimo, ker s človekom komunicira, je vodljiv in se odziva na našo govorico.