AMERIŠKI STAFFORDSHIRE TERIER

Na Irskem je v času od 1845 do 1851 leta vladala velika lakota. Zato so se Irci množično selili v Ameriko, s seboj pa so vzeli tudi najboljše pse za borbo. Zato mnogi kinologi verjamejo, da je za nastanek ameriškega pitbul terierja in ameriškega stafordširskega terierja ključnega pomena irski pitt terier ali pa terier za borbe. To so bili majhi in lahki psi (Dakič - Kiča, 1997).

Dakič - Kiča (1997) trdi, da so borbeni psi  prišli v Ameriko v dveh obdobjih. Prvo obdobje je bilo ob začetku 18 stoletja. Večina teh psov je bila iz Irske, manjši delež pa iz Anglije in Škotske. Po vojni se je populacije teh psov na Ameriških tleh zmanjšala. Drugo obdobje priseljevanja bojnih psov v Ameriko, naj bi potekalo od 1865 leta in trajalo 30 let.

pasje borbe

Slika:www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si

Po Slovenski ... (2010) veljajo za Ameriškega Stafordširskega terierja nasljedni standardi:

Plečna višina: Samci 46 - 48 cm, Samice 43 - 46 cm.

Teža: Samci 25 - 30 kg, Samice 23 - 26 kg.

Glava: Srednje dolga, v vseh pogledih močna, široka lobanja, zelo poudarjene obrazne mišice, čelo je izrazito. Srednje dolg je gobec, na zgornji strani zaobljen in pod očmi strmo nagnjen, črn smrček.

Oči: Temne, okrogle, globoko vsajene in razmaknjene, Rožnete veke niso dovoljene, biti morajo temne.

Uhlja: Visoko nastavljena, kratka in nošena polrožnato in polvzdignjeno. Popolnoma viseča uhlja nista dovoljena.

Usta: Čeljusti so močno izražene, spodnja čeljust je krepka, sposobna močnega ugriza. Ugriz mora biti škarjast.

Ustnice: Pritegnjene in temne, enakomerne in ne ohlapne.

AST

Slika:www.pinterest.com

Vrat: Srednje dolžine, močan, rahlo zaobljen, brez podgrline, oži se od temena proti glavi, brez odvečne, zgubane kože.

Trup: Ramena močna in mišičasta, lopatice široke in strme, prsi globoke in široke, rebra močna in zelo zaobljena. Hrbet razmeroma kratek, od vihra proti križu se rahlo spušča in konča z rahlo privzdignjenimi ledji.

Noge: Sprednje noge ravne in močnih kosti, del nad gležnjem mora biti nošen navpično, široko nastavljene, okotenost dobra. Zadnje noge zelo mišičaste, vzporedne, kratkih stopal, ne smejo biti zasukane ne navznoter ne navzven.

Šape: Srednje velike, dobro sklenjene, lepo zaobljene in kompaktne. Hoja je lahkotna brez pozibavanja in opotekanja.

AST-mladiček

Slika: Davorin Photography

Rep: Nizko nastavljen, kratek v primerjavi z velikostjo psa, končuje se v tanko konico. Ne sme biti nošen zvito nad hrbtom.

Gibanje: Lahkotno in elastično. Prožno, nasprotni nogi se morata pri hoji srečevati v sredini telesa.

Dlaka: Kratka, svetleča se, priležena, gosta, na dotik trda, čvrsta in sijoča.

Barva: Eno-dvo ali več barvna progasta, več kot 80% bele, čreslovinaste (black & tan), ali jeterne barve ni dovoljeno.

AST

Slika:en.wikipedia.org/ AST

AST je bil vzrejen za opravljanje različnih nalog - za lov, obrambo in za boje. AST so uporabljali za lov na divjačino ( v ZDA predvsem divji prašiči, v Avstraliji nekatere vrste kengurujev ). Zaradi eksplozivnosti in hrabrosti ga uporabljajo rejci živine, da zaustavlja vodilne živali v prosto pasočih se čredah, govedi in prašičev.

V Evropi je AST znan predvsem kot branilec. Za dosego lepotnega šampionata AST-ju ni treba opravljati delovnih preizkušenj, vendar jih ponekod lastniki kljub temu šolajo, tako da potem z drugimi pasmami tekmujejo v obrambi.

AST.

Slika:www.tuamigoelperro.es

 V mnogih državah ZDA so, tako kot v Veliki Britaniji v začetku 20 stoletja, prepovedali pasje boje. To je vzpodbudilo vzreditelje, da so začeli iz dotedanjih bojnih psov vzrejati prijazne živali namenjene za družabnika človeku, ki so tudi družinski psi in dobri čuvaji. Današnji Ameriški staffordshirski terier ima trden značaj, je zelo učljiv in nadvse bister. Do otrok je potrpežljiv in igriv, do vsiljivcev pa je lahko precej agresiven. Nikdar se ne umika in se ne boji drugih psov. Ameriški staffordshirski terier je pes, ki se zelo naveže na celo družino in je nadvse srečen, kadar je vključen v družinsko življenje. Je dober čuvaj, ki nemudoma prepozna morebitne zle namene in v obrambo gospodarja ali premoženja silovito napade. Ta za bolečino neobčutljiv pes ima neverjetno močne čeljusti. Pomembna in potrebna je zgodja socializacija, priporočajo pa vsaj osnovno šolanje.

AST-mladiček

Slika:www.pinterest.com

 

Vir: TJAŠA BOŽOVIČ, Diplomsko delo

Visokošolski strokovni študij

Ljubljana 2010.

Comments are closed.