BORDERSKI OVČAR

Izhaja iz mejnih dežel Anglije in Škotske.
Izvor besede "Collie" je še vedno vroča tema. Nekateri pravijo da beseda izhaja iz galske besede "uporaben", drugi menijo da izvira iz besede "coalie", ki pomeni "črno", nekateri spet pravijo, da je "collie" bilo ime za pasmo ovac.

borderski ovčar

Borderski ovčar je zelo stara pasma. V literaturi je bila prvič omenjena leta 1570. Šele leta 1915 je James Reid, sekretar mednarodnega združenja ovčarjev, prvič uradno poimenoval pasmo v "Border Collie" oz. Borderski Ovčar.
Prve pašne preizkušnje so potekale leta 1873 v Walesu ter leta 1880 v ZDA.
Borderski ovčar je dobro uravnotežen srednje velik atletski pes. Njegova postava je nekoliko podolgovata. Ima rjave oči, z izjemo marmoriranih psov, ki imajo včasih modre oči (samo eno ali obe). Njegov zastavast rep je redkokdaj nad višino hrbta, z izjemo, ko se rabzuri.

borderski ovčar-mladički

Slika:huxtablefarm.wordpress.com

Dlaka: dvojna, nepremočljiva, kratka ali dolga vendar ne predolga. Poddlaka je kratka, mehka in gosta.
Barve: Border collie lahko srečamo v štirih osnovnih barvah in sicer black/white, red, blue (dilute-razbarvana črna), lilac (dilute-razbarvana rjava). Poznamo še sable, ki je lahko clear ali shadded in ee-red oz. australian red. Na vseh teh barvah se lahko kot vzorec pojavi merle (blue merle, red merle, slate merle, lilac merle, sable merle, ee-red merle). Pri vseh je lahko prisoten tricolour, razen pri clear sabe barvi, kjer je to genetsko nemogoče. Merle vzorec se izredno slabo izrazi na clear sable in ee-red barvi, zato je potrebno biti pri paritvah teh barv med seboj izredno pazljiv oz.. je v takem primeru priporočljivo genetsko testiranje barve v izogib "podvojenega" merla.

borderski ovčar

Slika:www.zastavki.com

So visoko inteligentni z veliko pašnega/delovnega nagona. So zahtevni, energični, vedno prezaposleni in brez miru, tudi po dolgi in utrujajoči aktivnosti. So kot Arabci v konjskem svetu, visoka vzdržljivost in neverjetna kondicija so značilne tega delovnega psa. V bistvu so bili vzrejeni za dolge teke (po več kilometrov) po nemogočih terenih, ter sposobni isto aktivnost ponoviti znova naslednji dan.

Borderski ovčar je deloholik. Vedno pripravljen na delo, ne glede na vrsto dela. Vedno morajo biti v gibanju. Ne poznajo počitka na vrtu ali v stanovanju. Tako delaven pes zlahka postane nevrotičen, destruktiven in obsesiven, če nima zaposlitve. Takega psa morate zaposliti z nečem, sicer si bo sam našel zaposlitev, ki vam najverjetneje ne bo najbolj všeč.
Poslanstvo Borderskega ovčarja je pašnja črede. Slovi po svoji vzdržljivosti in potrpežljivosti. Znan je tudi po svojih hiptnotičnih očeh, s katerimi lahko usmerja čredo, brez laježev in ugrizov.
Do vodnika je zelo prijazen, včasih celo obseden, saj mu vedno sledi in nenehno opazuje vsak vodnikov gib. Do tujcev zna biti nezaupljiv.
To ni pasma za začetnike. Včasih zna biti agresiven do drugih psov.
Čeprav zelo inteligentni, dozorijo počasi, tam okrog 3. do 4. leta starosti. Njegovo otročje obnašanje lahko zasledimo tudi pri starejših predstavnikih te pasme.

borderski ovčar

Slika:spellen.hondenpage.com

Usposabljanje tega psa zahteva potrpljenje zaradi svoje visoke ravni energije. Dobro se odzivajo na delo z vodnikom so primerni za vse kinološke športe (agility, dog frisbee, flyball, reševanje, obedience,...). Še posebej blestijo v agility-ju, zaradi njihove atletske postave, hitrosti, gibčnosti, neutrudljivosti in vodljivosti na daljavo.

Borderski ovčar ima srednje dolgo dlako. Potrebno ga je krtačiti približno enkrat tedensko, sicer se dolga dlaka lahko zaplete. V obdbobju menjave dlake, ga je potrebno česati večkrat tedensko, če ne želite imeti dlak po celem stanovanju.

 

 

Vir:pasme-psov.si

Comments are closed.