OREL – KRALJ NEBA

Kraljevi orel je nekoliko manjši in šibkejši kot planinski. Njegove peruti so širše in jih pogosto drži togo razpete, kot na primer pri veliko večjem jezerskem orlu. Kraljevi orel je povsod po svojem področju zaščiten. Kljub temu je, vsaj v Evropi vedno redkejši. Ta veličastni ptič nudi izredno lep pogled, ko cele ure jadra po zraku. Pri dvorjenju izvaja osupljive nenadne spuste z velike višine.

kraljevi orel.

Slika:mikebirder.blogspot.com / kraljevi orel

Kraljevo orel je ptica ujeda v stepah in v drugih odprtih ravnih področjih. Najraje živi na ledinah in v močvirskih predelih z redkimi drevesi in gozdnimi otočki. Valilni pari se naselijo v teritoriju v določeni razdalji, da drug drugega ne motijo. Njihov lovilni revir znaša okrog 50 kvadratnih kilometrov. Ko je bil kraljevi orel v 20 letih prejšnjega stoletja še razširjen ob Donavi v Romuniji, se je na vsake 3 kilometre vzdolž reke nahajalo njihovo gnezdo.

kralevi orel gnezdo

Slika:rrrcn.ru/ kraljevi orel-gnezdo

V področjih z malo plena je moral orel iskati hrano vsak dan daleč stran. Tam so bili teritoriji ptic veliko večji. V 50 letih je izvor hrane evropskih kraljevih orlov zelo upadel, kar je povzročilo upad staleža. Kmetijstvo se je močni širilo, zato je veliko odprtih pokrajin izginilo., med temi tudi naravne stepe, kjer so naredili koristna polja. Za orla je to pomenilo izguba hrane oziroma zmanjšanje plena. Prav zato je postala ta žival redka, ker ni mogla preživeti. Vedno večji problem je bil podiranje dreves v srednjeazijskih stepah, saj orel ni imel valilnih prostorov. Na tem področju je še tu in tam kakšno drevo, kjer si orel lahko naredi svoje gnezdo. Prav zato so se tudi orli zredčili.

kraljevi orel 1

Slika:pacojaezwildphoto.webnode.es/ kraljevi orel

Kraljevi orel se spari za celo življenje in se vrača vsako leto v isto gnezdo. Ob prihodu izvaja samec občudovanja vredne lete dvorjenja. Velikokrat jadra čez valilni prostor, se iznenada spusti in včasih ujame partnerja za kremplje in oba drvita nekaj časa v globino proti zemlji.

kraljeva orla

Slika:pinstake.com /kraljeva orla

Par  si zgradi gnezdo v votlem posamično stoječem drevesu. Oba valita 2 ali 3 jajca. Iz jajca, ki ga je samica najprej izvalila, se izleže prvi mladič, ki je vedno večji kot vsi naslednji. Pri večini ptic ujed je tako, da prvi mladič pobije svoje naslednike, da dobi čim več hrane, kar se ne zgodi če je hrane dovolj za vse. Navadno se pri kraljevem orlu izvalita dva mladiča, ki tudi preživita.

kraljevi orel 4

Slika:kraljevi orel-mladiča

Kraljevi orli valijo najhitreje pri štirih letih. Ta razmnoževalna stopnja je velikokrat premajhna, da bi izravnala izgube. Prav zato upada število populacije na večini predelov. Pozimi se selijo kraljevi orli iz vzhodne Evrope in Azije v severno Afriko, arabske dežele, na Srednji vzhod in v Iran. Če je zima zelo mrzla, se selijo še bolj na jug. Najdlje se selijo mladi orli.

mlada kraljeva orla

Slika:www.dravevtaky.sk / mlada kraljeva orla

Orel je razvil posebno metodo vzdržljivosti za dolge poti. Z velikimi krili lahko brez težav jadra v vzgonskem vetru ali v termiki. Ves ta čas mu ni treba mahati s krili, če pa je dosegel v krožnem letu pravo višino, se spusti v naslednjo termiko in jadra, kar nenehno ponavlja. Orel jadra čez številna področja, kjer se skuša izogniti širnim površinam s hladno vodo, kajti tam potrebuje krilne zamahe, kar ga stane ogromno energije.

kraljevi orel3

Slika:www.pbase.com/ kraljevi orel

Kot vsi pravi orli se tudi kraljevo orel hrani z živimi živalmi, čeprav občasno tudi z mrhovino. To uživa, ko nima dovolj plena, takrat je to precejšni del hrane. Običajno z visoke opazovalnice opazuje pokrajino in odkriva plen. Kakor hitro zagleda žrtev, se hitro dvigne v zrak in odleti do plena, na katerega se spusti z zraka, ga zgrabi in odnese. Včasih žrtev zasleduje in jo zagrabi v letu ter jo ubije z močnimi kremplji.

kraljevi orel lov

Slika:www.fokus-natur.de/ kraljevi orel

Njegova prehrana v področju razširjenosti so kunci in drugo glodalci, kot so svizci in hrčki. Lovi pa še večje živali, ki so lahko teške 5 kilogramov. Ne odreče se pticam pevkam, mladim racam, vranam in flamingom. Španska vrsta orlov najraje lovi kunce. Kraljevi orli lovijo večinoma v parih. Navadno eden prestraši žrtev, drugi jo ujame. Ta taktika je zelo uspešna. V hudi zimi orli težko najdejo sveži plen. Ravno v tem času je orel pravi mrhovinar, ker mora potešiti lakoto.

kraljevi orel 5

Slika:animalsphotos-magazine.blogspot.com / kraljevi orel

Vir:Pavel Auda Praha

Vir:wikipedija

 

Comments are closed.