PTICE

Ptice so tako kot sesalci vretenčarji,ki dihajo s pljuči in imajo stalno telesno temperaturo in srce sestavljeno iz 4.prekatov.Edini v živalskem svetu imajo telo poraščeno s perjem in vsi se razmožujejo tako,da nesejo jajca.Skoraj vse ptice so prilagojene življenju v zraku;zaradi česar imajo posebno zgrajeno telo,ki jim omogoča leteti.K temu spada glede na velikost nizka telesna teža,to pa zato,ker imajo njihove kosti tanko steno in so napolnjene z zrakom.Istočasno so njihove zgornje okončine podaljšane in preoblikovana v krila.

 

ptice

Slika:pinterest.com

 

Namesto teške čeljusti imajo lahek kljun in zaradi hitre prebave hrane ne ostane dolgo v telesu.Ptičje krilo,ki je evolucijskem razvoju spremenjena sprednja okončina,je pokrito z lahkimi peresi,ki odbija vodo.Moč,ki je potrebna za letenje,zagotavljajo močne mišice,ki so pripete na podaljšano prsnico in predstavljajo vsaj 15. % telesne teže takšne ptice.Prvi zneni ptič je živel pred približno 150.miljoni let.Razvil se je iz plazilcev,njegova peresa pa iz za plazilce tipičnih lusk.

 

 

ptice 1

Slika:hdw.eweb4.com

V miljonih let je pri nekaterih ptičih postopno izginila sposobnost za letenje.Danes so med ptiči brez kril velike vrste,kot sta noj in emu,pa tudi kiviji in pingvini.Na tleh se ptiči brez kril premikajo tako,da hodijo ali tečejo z močnimi nogami.

Pingvini imajo kratke noge,zato nemorejo hitro teči,pač pa svoja krila v vodi uporabljajo kot plavuti in lahko hitro plavajo.

pingvin

Slika:becuo.com

Vir:Pavel Auda

 

Comments are closed.