Živali

Domače živali

Kaj so domače živali? To so živali, ki jih je človek skozi stoletja udomačil. In kaj pomeni udomačiti? Pomeni navaditi neko žival na človeka, na to da skrbi zanjo. Pogosto udomačene živali ne bi več preživele v svojem naravnem okolju, ker so tako navajene, da zanje skrbi človek.

Domačih živali je veliko. Med njimi so tudi takšne, ki jih ne bi pričakovali, na primer sviloprejka, ki so jo okrog 3000 let pred našim štetjem udomačili na Kitajskem.

sviloprejka

Slika:sl.wikipedia.org /sviloprejka

Udomačene živali delimo v tri skupine. Prva skupina so domači ljubljenčki. V to skupino spadata na primer domači pes in domača mačka. Drugi skupini pravimo živina. Te so namenjen pridobivanju hrane. To so krava, prašič, puran in druge. V zadnjo skupino pa uvrščamo živali, ki so namenjene pomoči pri fizičnem delu in športu. To je recimo konj.

prašič

Slika:sl.wikipedia.org/pujsek

Pa poglejmo domače živali, ki jih najpogosteje najdemo na kmetijah.

Med najpogostejšimi je zagotovo domači pes. Udomačen je bil prvi izmed vseh živali. In sicer že 15.000 let pred našim štetjem. To je poleg mačke eden izmed najpogostejših domačih ljubljenčkov.

DSC02470

Slika:malidon.si/tačka

Poleg psa se med domačimi živalmi znajde tudi mačka. Ta je bila udomačena veliko pozneje kot pes, in sicer 5000 let pred našim štetjem.

cat light brown and cream looking with pleading stare. portrait

Poleg psa in mačke med domačimi živali velikokrat najdemo tudi domačega prašiča. Lahko je navaden, nekaterim pa se po dvorišču sprehaja tudi vietnamski prašič.

vietnamski prašiček

Slika:majtoj.si /vietnamski prašiček

Potem sta tu še domača kokoš in puran. Za to vrsto živali se uporablja tudi izraz perutnina. Čeprav ti dve živali uvrščamo med ptice, pa nobene od njiju ne vidimo leteti visoko po zraku.

kokoš

Slika:www.deloindom.si/kokoški

Potem sta tu še domača koza, ovca in krava. Od vseh treh lahko dobimo mleko, ki pa se po okusu precej razlikuje. Ovco lahko vsake toliko časa tudi ostrižemo in iz njene dlake, s posebnim postopkom, naredimo volno.

ovce

Slika:www.ovce.si /ovce

Med domače živali uvrščamo tudi zajca. Te živali nam lahko služijo za hrano, mnogi pa jih imajo tudi za ljubljenčke.

zajec

Slika:eucbeniki.sio.si /polarni zajec